“Het laagdrempelige van Lean neem ik mee naar mijn projecten”

Drie vragen aan Arno van Riessen

Arno van Riesen is Business Program Manager bij Boon Edam International B.V., een bedrijf dat ‘voorop loopt als het gaat om topkwaliteit draaideuren, hoog beveiligde deuren en ‘speed gates’ aan klanten over de hele wereld’. Hij volgde de Lean GreenBelt-opleiding bij MKPC en verdiepte zich in OBM, wat staat voor Organizational Behavior Management en gaat over het effectief beïnvloeden van gedrag. Ik was benieuwd hoe het hem gaat, belde hem op en stelde hem drie vragen. Hieronder zijn verhaal.

Wat was voor jou de aanleiding om een Lean GreenBelt-opleiding te gaan doen?

Ik werk al 22 jaar bij Boon Edam en ben daar van de werkvloer doorgegroeid naar een planmatige functie: werkvoorbereider en leidinggevende. Altijd heb ik de drive gehad om door te groeien en mezelf door te ontwikkelen. Procesmanagement sprak me daarbij enorm aan. Tussentijds heb ik ook het een en ander aan projectmanagement gedaan. Jaren terug kwam ik voor het eerst in aanraking met Lean en dat heeft mijn ogen geopend. Ik nam me voor me erin te verdiepen op het moment dat het mogelijk was.

Ik had een collega die bij MKPC de GreenBelt had gedaan. Het was hem enorm goed bevallen. Ik snapte bij aanvang direct waarom, ik vond het heel leuk om met mensen van verschillende bedrijven praktijkervaringen te delen en aan de slag te gaan. Het mooie was dat ik er meteen mee aan de slag kon, want ik was op dat moment Continuous Improvement Manager.

Welke resultaten heb je er tot nu toe mee geboekt?

Wij willen onze producten steeds meer modulair inrichten. Bij een aantal producten is dat al gelukt. Alleen zagen we dat de ‘flow’ er nog niet echt in zat. Er zat nog een hoop verspilling in het proces. In een van mijn eerste projecten hebben we met elkaar van een van de al modulair ingerichte producten de ‘current state’ – het huidige proces – in kaart gebracht, verspilling benoemd en gereduceerd en operational management ingericht, om de verbeteringen te borgen. Ik heb een 5-S-opfristraining verzorgd voor teamleden; 5-S is een manier om de werkplek te organiseren. Daarnaast liepen er kleinere verbetertrajecten. Door naar de ‘Gemba’ (werkvloer) te gaan, met de mensen te praten en het proces te bekijken, kregen we een goed beeld van het verbeterpotentieel. Vervolgens voerden we veel kleine verbeteringen – quick wins – door, met de intentie continu verbeteren tot de dagelijkse werkzaamheden te gaan laten behoren.

Wat het opleverde? Toename in de output en borging van de kwaliteit maar vooral ook een basis voor toekomstige verbeteringen.

Hoe zie je de koppeling tussen Lean en Projectmanagement?

Ik ben momenteel programmamanager. De nadruk binnen de projecten die onder mijn programma vallen ligt op de flow. Ik focus me op het borgen van de voortgang. Daarbij gebruik ik in een aantal situaties Lean-tools. Dan breng ik bijvoorbeeld de current state in kaart. Binnen de projecten is het betrekken van de mensen een leuke uitdaging. Uiteindelijk ligt de nadruk op de ‘future state’, het verbeterde proces.

Het laagdrempelige van Lean, bijvoorbeeld door te visualiseren en processen op elkaar af te stemmen, neem ik mee naar de projecten die ik manage. Vaak is het reduceren van verspilling een van de ‘benefits’ die uit de projecten voortvloeit.

Een opvallend verschil tussen Lean en Projectmanagement is dat naar mijn mening het urgentiebesef bij projecten vaak groter is dan bij Lean. Dat vraagt om bewustwording en het duidelijk maken van het verbeterpotentieel bij Lean. Bij projecten is er vaak eerder overeenstemming en de noodzaak duidelijker.

Ben je geïnspireerd geraakt door Arno’s verhaal en wil je meer weten over onze opleidingen? Kijk dan eens op www.mkpc.nl, of neem contact met ons op via 070 512 31 44 of info@mkpc.nl.