Veelgestelde vragen

1. Waarom is MKPC de beste keuze voor mijn opleidingen?

 • MKPC leidt op tot het, officieel erkendeinternationale certificeringsniveau. Dit niveau wordt bepaald aan de hand van de onafhankelijke normstelling die is vastgelegd in het ‘book of knowlegde’. Daarmee levert MKPC de hoogst mogelijke kwaliteit.
 • MKPC heeft ervaren trainers in dienst die het vak uit de boeken én uit de praktijk kennen. Al onze Lean Six Sigma Opleidingen worden gegeven en/of begeleid door Lean Six Sigma Black Belts. Onze trainers beschikken tot op het hoogte niveau over de juiste inhoudelijke kennis ten aanzien van Lean Six Sigma en de relevante veranderkundige thema’s. Daarnaast beschikken onze trainers over de juiste didactische vaardigheden om de groep ervarend te laten leren.
 • De opleidingen kenmerken zich door een hoge mate van interactiviteit. Zowel in discussievorm tijdens de opleiding als bij de opdrachten en casuïstiek. Tevens bij de toepassing van de professionele management game. Deze interactie leidt tot een hoge toepasbaarheid van de theorie in de dagelijkse praktijk!
 • Het is van belang bij de opleiding Lean Six Sigma niet alleen te weten ‘wat’ je moet doen, maar vooral ook ‘hoe’. In het verlengde daarvan besteedt MKPC bovengemiddeld veel aandacht aan de veranderkunde, met de nadruk op hoe je tools en technieken kunt toepassen en hoe je de betrokkenen in de verandering mee krijgt.
 • MKPC heeft meer dan 190 zeer goede referenties op Springest.nl, een openbare en onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen. MKPC heeft in haar vakgebied de meeste referenties met de hoogste gemiddelde waardering van een 9,0!
 • MKPC is een geheel onafhankelijk en door Cedeo gecertificeerd opleidings- en exameninstituut.
 • MKPC is een geregistreerde CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) instelling
 • MKPC wordt gewaardeerd om een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.
 • De opleidingen worden gedoceerd in het Nederlands. Al het opleidingsmateriaal is opgesteld in het Nederlands.

2. Kan ik na de opleiding GreenBelt meteen een verbetertraject op mijn werk starten?

MKPC leidt de Green Belt kandidaten op om al tijdens de opleiding na te kunnen denken over mogelijke verbetertrajecten bij de werkgever (of eigen bedrijf). Na afronding bent u in staat om zelfstandig een verbetertraject te starten en tot een aantoonbaar succesvol einde te brengen. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van de mogelijkheid om een Black Belt van MKPC in te schakelen, waarbij u als deelnemer de eerste 2 uur coaching-on-the-job hoort bij de opleiding.

3. Bestaat de mogelijkheid om eigen cases in te brengen tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding bestaat zeker de mogelijkheid om uw situatie als voorbeeld in te brengen. MKPC opleidingen staan voor ervarend leren en daar draagt uw praktijksituatie aan bij. Uiteraard is het goed met de betreffende trainer even vooraf contact op te nemen om dit af te stemmen, zodat uw bijdrage in het verdere lesprogramma goed tot zijn recht kan komen.

4. Hoe weet ik zeker dat de kwaliteit van de opleiding en MKPC in orde is?

MKPC heeft het keurmerk van Cedeo verkregen en wordt tweejaarlijks op strenge kwaliteitscriteria beoordeeld.

MKPC: een Cedeo-erkend opleidingsinstituut
Cedeo is de onafhankelijke certificerende instantie voor organisaties actief op het gebied van bedrijfsopleidingen. Cedeo verleent het keurmerk ‘Cedeo-erkend’ op basis van klanttevredenheid, kwaliteit, continuïteit en bedrijfsgerichtheid. Daarmee is Cedeo de enige gespecialiseerde instantie voor de auditing en certificering van opleidingsinstituten.

MKPC heeft 100% klanttevredenheid gehaald bij haar huidige opdrachtgevers! Voor onze toekomstige klanten betekent de certificering een kwaliteitsgarantie voor onze Lean Six Sigma opleidingen. Ons team werkt er dagelijks aan om dit bereikte niveau vast te houden en waar mogelijk zelfs te verbeteren. MKPC is opgenomen in het register van Cedeo-erkende aanbieders www.cedeo.nl.

Daarnaast staan wij met meer dan 200 (!) referenten op www.springest.nl (openbare vergelijkingssite voor opleidingen) met een gemiddelde score van 9,0.

5. Welke referenties heeft MKPC?

Op onze website staan een aantal praktijkvoorbeelden van Lean Six Sigma implementaties bij verschillende organisaties. We hebben ook al vele incompany opleidingen verzorgd, bij gerenommeerde bedrijven zoals Bruna, InHolland, de Zestgroup, Goudse Verzekeringen, TopDesk, Ventura, Hogeschool Utrecht, Inconto, Gemeente Oosterhout, ASR, Perfetti van Melle, Prinsen BV, Gemeente Rotterdam, Scheuten Glas, Gemeente Delft, Veiligheidsregio Utrecht, Reviva en VvAA.

6. Kan ik als zelfstandige de opleidingskosten aftrekken, hoe zit dat fiscaal?

De uitgaven voor een opleiding of studie, die wordt gevolgd met de bedoeling om inkomen uit werk en woning te verwerven, zijn onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Om aan aftrek toe te komen moet het gezamenlijke bedrag van de uitgaven hoger zijn dan € 250. De aftrek is begrensd op een bedrag van € 15.000. Voor belastingplichtigen die jonger zijn dan 30 jaar geldt gedurende een periode van vijf jaar geen maximum aan de aftrek. In deze periode moet de belastingplichtige zijn tijd grotendeels besteden aan de studie, terwijl de studielast zodanig moet zijn dat daarnaast geen volledige baan mogelijk is.

7. Kan MKPC ook BTW vrij facturen?

Opleidingen vrij van btw

Achtergrond
Organisaties die een btw-vrijstelling hebben of particulieren die geen btw kunnen terugvorderen, kunnen bij ons een opleiding (met eventueel daaraan verbonden coaching) vrij van btw gefactureerd krijgen. Dat betekent dat de vermelde prijzen bij het volledige opleidingsaanbod van MKPC B.V., zoals dat op de website staat (www.mkpc.nl), niet vermeerderd wordt met de gebruikelijke 21% btw. Kom je als organisatie of als particulier in aanmerking voor de btw vrijstelling, dan ontvang je onze factuur via MKPC Beroepsopleidingen B.V.. Dit is het onderdeel van MKPC dat geregistreerd is bij CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) en op basis daarvan btw-vrije opleidingen mag aanbieden.

Btw-vrij geldt voor aangewezen organisaties
Het is geen vrije keuze om btw-plichtig of juist vrijgesteld te zijn van btw. Bij de Belastingdienst is na te gaan welke organisaties vrijgesteld zijn van btw, zoals banken, verzekeraars, organisaties in de (non-profit) gezondheidszorg, gemeentes, overheden, waterschappen, onderwijsinstellingen en particulieren die geen btw kunnen terugvorderen.

Btw-vrij scheelt jou in de kosten
Voor jou of jouw organisatie scheelt dat dus in de kosten! Je hoeft immers geen rekening te houden met de 21% btw bovenop de vermeldde prijzen. Wel moet je rekening houden met een toeslag van 11%, die nodig is om de kosten te dekken om deze mogelijkheid aan te bieden. Per saldo echter alsnog een voordeel van ongeveer 10%!

Rekenvoorbeeld

 1. Je bent btw-plichtig en kan de betaalde btw terugvorderen: De prijs van een Lean Green Belt opleiding € 1.950,00 (excl. btw). Op de factuur van MKPC B.V. aan jou staat dit bedrag, vermeerderd met 21% btw. Het bedrag op de factuur wordt € 1.950,00 + € 409,50 (de btw) = € 2.359,50. Deze btw is overigens door jouw organisatie via de aangifte terug te vorderen bij de Belastingdienst.
 2. Je bent vrijgesteld van btw en kan deze dus niet terugvorderen: De prijs van een Lean Green Belt opleiding € 1.950,00 (excl. btw). Op de factuur van MKPC Beroepsopleidingen B.V. aan jou staat dit bedrag, vermeerderd met 11% compensatie voor de kosten. Het bedrag op de factuur wordt € 1.950,00 + € 214,50 = € 2.164,50. Per saldo dus een voordeel van € 195,00!
 3. Hoe werkt het? Mag je aanspraak maken op een btw-vrije factuur, dan geef je dat aan op het inschrijfformulier van de opleiding waarvoor je je wilt inschrijven. Op het inschrijfformulier vink je het vakje ‘factuur btw-vrij’ aan.
 • Let op: je bent er zelf verantwoordelijk voor of je keuze ook terecht is! Check dit bij twijfel altijd bij je boekhouder/accountant of bij de belastingdienst.
 • Vragen?
  Heb je nog vragen over deze regeling, neem dan contact op met ons kantoor via telefoonnummer 070 – 512 31 44. Wij denken graag met je mee!

8. Hoe lang duurt het om de investering terug te verdienen (met besparingen)?

Over het algemeen zijn de besparingen van de eerste verbetertrajecten, uiteraard afhankelijk van de grootte van het bedrijf, in het eerste jaar ruimschoots voldoende om de investering terug te verdienen. Op zich heeft een Lean Six Sigma verbeterproject altijd een positieve business case.

9. Is de lunch inbegrepen?

Jazeker, de opleidingsprijzen bij MKPC zijn altijd inclusief de lunch en versnaperingen, deze vallen binnen het arrangement. Ook alle lesmaterialen en literatuur zijn in de prijs inbegrepen. Transparant en helder, dat is waar wij voor staan!

10. Wanneer moet ik uiterlijk betalen?

Voor aanvang van de opleiding moet de volledige betaling zijn ontvangen door MKPC.

11. Waarom kan MKPC de opleidingen goedkoper aanbieden dan de concurrentie?

MKPC is in staat met gecertificeerde trainers op prima opleidingslocaties te werken, door goed op de kosten te letten. Ons uitgangspunt is een hoge kwaliteit en tevreden deelnemers die het examen met goed gevolg afleggen. En dat voor een eerlijke prijs. En dat wordt gewaardeerd door onze relaties, gezien de uitstekende resultaten van de laatste jaren!

12. Verzorgt MKPC ook opleidingen bij mij in de buurt?

MKPC verzorgt haar opleidingen op 9 vaste opleidingslocaties, verspreid over heel Nederland. Wij verzorgen opleidingen in Zoetermeer, Zwolle, Utrecht, Arnhem, Amsterdam, Roermond, Groningen en Eindhoven. Er is dus altijd een opleiding bij jou in de buurt!

Al onze opleidingslocaties liggen in de nabijheid van de snelwegen en liggen zonder uitzondering tussen 2 en 10 minuten rijden met de auto van de snelweg af.

13. Zijn de MKPC opleidingslocaties goed met het openbaar vervoer te bereiken?

MKPC beschikt over 4 vaste opleidingslocaties (Zoetermeer, Eindhoven, Zwolle en Utrecht), verspreid over heel Nederland.
Alle locaties hebben een goede aansluiting op het spoornet van de NS. De reistijd vanaf het dichtstbijzijnde treinstation naar de opleidingslocatie is per plaats:
Zoetermeer3 minuten(3 min lopen)
Utrecht35 minuten(met bus 25 min + 5 min lopen)
Eindhoven15 minuten(met bus + 3 min lopen)
Zwolle30 minuten(met bus 15 min en 15 min lopen)

14. Heeft MKPC voldoende parkeerplekken voor de deur?

De parkeermogelijkheden van de zes vaste opleidingslocaties van MKPC in Nederland zijn uiteraard in ieder plaats anders. Wij zetten ze hieronder voor u op een rij:

Opleidingslocatie Zoetermeer (hoofdkantoor)
Bij onze opleidingslocatie in Zoetermeer kunt u vrij parkeren.

Opleidingslocatie Utrecht
In Utrecht worden de opleidingen van MKPC verzorgd in de NDC Den Hommel. Ze beschikt over gratis parkeergelegenheid op eigen terrein.

Opleidingslocatie Eindhoven, Sandton Eindhoven
De opleidingen in Eindhoven worden verzorgd in Sandton. Deze locatie beschikt over parkeerplaatsen op eigen terrein, als deelnemer van de opleiding ontvangt u een uitrijkaart.

Opleidingslocatie Zwolle, Het Mercure Hotel Zwolle
Het Mercure Hotel Zwolle beschikt over voldoende eigen parkeergelegenheid direct naast het hotel. U kunt bij de receptie kosteloos een uitrijmunt verkrijgen.

15. Wat is het slagingspercentage?

Voor de verschillende opleidingen die MKPC aanbiedt en waar examen in kan worden gedaan, slaagt 90-95% in één keer.

16. Wanneer en hoe moet ik me uiterlijk opgeven voor het examen?

Lean (Six Sigma) Green- en Black Belt examens

Om je in te schrijven voor het theorie-examen Lean Green Belt, Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt vul je het webformulier in op de website van MKPC of op de intranetsite van jouw organisatie via welke je je ook hebt aangemeld voor de opleiding. Je schijft je op deze manier alleen in voor je deelname, maar kan nog niet een keuze maken voor de gewenste examen locatie en/of datum met tijdstip.

Na je inschrijving voor het examen ontvang je binnen 24 uur een mail met een linkvouchercode om binnen het boekingssysteem van onze examenlocaties een locatie en tijdstip te reserveren. Nadat je je reservering hebt afgerond ontvang je direct daarna per mail de bevestiging van je reservering. Bewaar deze goed, aangezien hierop ook je reserveringsnummer staat. Het nummer dat je nodig hebt om je gekozen examen locatie en/of -tijdstip eventueel te wijzigen.

Let op: de vouchercode is vanaf de dag van uitgifte 6 maanden geldig; binnen deze termijn moet je je theorie-examen hebben afgelegd. De geplande datum en locatie kan je via het boekingssysteem tot 7 kalenderdagen nog aanpassen, daarbinnen wordt 100% kosten berekend.

Overige examens

Selecteer een datum in onze examenagenda wanneer je je wilt inschrijven voor het Lean Orange Belt examen, een Examenvoorbereiding of Praktijkcertificering.

17. Wat is het verschil tussen de internationale certificeringen?

Er zijn twee maatgevende, internationaal erkende certificeringsinstituten, te weten het ASQ (American Society for Quality) en het IIBLC® (International Independent Board for Lean Certification®).

Het ASQ is de Amerikaanse organisatie die al sinds circa 30 jaar het niveau definieert waaraan de verschillende Lean Six Sigma Belts moeten voldoen. Het accent in deze certificering ligt vooral bij Six Sigma en minder bij Lean. In de indeling zoals MKPC die heeft gemaakt tussen de thema’s in de Green Belt opleiding versus de Black Belt opleiding, sluit het ASQ meer aan bij de Black Belt opleiding (meer Six Sigma). Het Lean Six Sigma Black Belt certificaat via MKPC is dus afgestemd op de internationaal erkende norm van het ASQ.

Het IIBLC® is een Europees Instituut, circa een 5 jaar geleden ontstaan vanuit de universiteit van Leuven (België) en heeft het accent – zoals de naam al aangeeft – meer liggen op de Lean kant van Lean Six Sigma. Deze certificering sluit daarom beter aan bij onze Green Belt opleiding, aangezien daarin ook meer aandacht is voor Lean. Het Lean Six Sigma Green Belt certificaat is dus afgestemd op de internationaal erkende norm van het IIBLC®.

Beide organisaties hebben hun curriculum voor een Black Belt en Green Belt niveau beschreven in een zogenaamde Books of Knowledge. Deze zijn op aanvraag verkrijgbaar bij MKPC.

18. Kan ik examen doen via MKPC, als ik de opleiding elders heb gevolgd?

Ja, dat kan. Het is in dat geval verstandig vooraf te overleggen met de office medewerkers van MKPC om te verifiëren of het kennisniveau en de inhoud van de gevolgde opleiding in relatie staat tot de normen die wij stellen aan de respectievelijke examens.

19. Past deze opleiding in een outplacementtraject?

Dat ligt uiteraard aan het outplacementtraject en uw eigen ambities, maar wanneer omscholing naar Lean Six Sigma Green Belt of Black Belt een onderdeel is van uw persoonlijke ontwikkeltraject, dan is MKPC een uitstekende keuze. Velen hebben om die reden bij MKPC de opleiding gevolgd en met succes zicht gekregen op een nieuwe uitdaging.
MKPC is ook preferred supplier bij het UWV en staat als zodanig ook geregistreerd bij het UWV.

20. Kan ik in een persoonlijk gesprek extra toelichting krijgen over de opleiding?

Het is altijd mogelijk een persoonlijk (telefoon)gesprek te voeren met een van onze specialisten. Bel gerust 070 – 512 31 44 voor nadere informatie en advies op maat, dan wel om een telefonische afspraak in te plannen.

21. Kan ik naar een latere opleiding uitwijken als ik onverhoopt een deel moet missen, bijvoorbeeld als ik ziek word?

De kracht van de medewerkers van MKPC is ‘meedenken’ en ‘maatwerk leveren’. Mocht u onverhoopt door een overmachtssituatie een of meer opleidingsdagen moeten missen, dan wordt daar altijd in overleg tussen u en het Office Team van MKPC een passende oplossing voor gevonden.

22. Hoe weet ik zeker dat de opleiding op de genoemde datum doorgaat?

U ontvangt een bevestigingsbrief van de opleiding uiterlijk 2 weken voor aanvang.

Indien de opleiding onverhoopt niet door kan gaan dan zoeken we samen naar een passende oplossing om de opleiding op een ander moment te volgen. Mocht dat niet schikken, dan zullen wij conform de algemene voorwaarden handelen.

23. Hoeveel inschrijvingen zijn er nodig om de opleiding door te laten gaan en hoeveel zijn er nu al ingeschreven?

Het minimale aantal deelnemers hangt af van de soort opleiding. Op tijd inschrijven is ons advies om teleurstellingen te voorkomen.

24. Kan MKPC mijn werkgever overtuigen dat ik deze opleiding moet volgen?

MKPC treedt graag in contact met uw werkgever als dat helpt om hem of haar te informeren over het nut en toegevoegde waarde van onze opleidingen. Sterker nog, wie weet is het zinvol om samen met uw werkgever te bekijken of een incompany-training een alternatief biedt. In dat geval bent u ervan verzekerd dat niet alleen u, maar ook uw collega’s de kracht en werkzaamheid van Lean Six Sigma ervaren en meteen in praktijk kunnen brengen.

25. Wat zijn jullie algemene voorwaarden?

Onze algemene voorwaarden kun je via onderstaande link bekijken. Bel met ons Office Team mocht er iets niet helemaal duidelijk zijn.

Algemene voorwaarden MKPC