MKPC’s meest populaire opleiding

Lean Six Sigma Black Belt

Met de Lean Six Sigma Black Belt opleiding haal je het hoogst haalbare niveau binnen Lean Six Sigma en word je hiervoor hét aanspreekpunt binnen jouw organisatie!

Leer op een boeiende manier hoe je Lean én Six Sigma toepast in je eigen werk of project en haal direct aansprekende resultaten voor jezelf en je bedrijf.

 • Hoogste niveau en kwaliteit opleiding
 • Tegen een scherpe prijs
 • Gecertificeerde trainers
 • Opleidingslocaties door heel Nederland
 • Ook beschikbaar als Bootcamp of Zelfstudie
 • HBO niveau
 • 15 dagen in 7 leerblokken
 • 6-10 deelnemers
 • Klassikaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Wat houdt de Lean Six Sigma Black Belt opleiding in?

In onze Lean Six Sigma Black Belt opleiding leer je op internationaal erkend niveau alle relevante theorie over Lean Six Sigma. Je leert de juiste vaardigheden en competenties te ontwikkelen om de methoden en technieken zelfstandig en blijvend succesvol toe te passen in je eigen verbeterprojecten.

Wij houden van afwisseling, dus in deze Black Belt opleiding heb je veel interactie met je medecursisten en de docent. En ervaar je een sterke afwisseling tussen theorie en praktijk, door de vele opdrachten tijdens de lesdagen. Zo leer je van onze professionele trainers en oefen je tijdens de opleiding direct met het toepassen van de geleerde kennis.

Tijdens de opleiding word je voorbereid om zelfstandig Lean Six Sigma-projecten te leiden. Een Black Belt is een expert die zich volledig toelegt op Lean Six Sigma en de methodologie actief in de praktijk brengt. Als Lean Six Sigma Black Belt begeleid je Green Belts en verbeterprojecten, en rapporteer je de voortgang en resultaten aan het management.

Wat is de duur van deze Black Belt opleiding?

Deze opleiding bestaat uit vijftien dagen training verdeeld over zeven leerblokken.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

De Lean Six Sigma Black Belt training is bedoeld voor projectleiders en consultants met een (toekomstige) voortrekkersrol in de Lean Six Sigma organisatie. In deze rol voer je de grotere Lean Six Sigma verbeterprojecten uit, begeleid je de betrokken Green Belts en ben je gesprekspartner voor het management. Dit is een opleiding op HBO niveau, waar geen specifieke vooropleiding voor vereist is.

Upgrade naar Lean Six Sigma Black Belt?

Wil je Black Belt worden en heb je al eerder een relevante Green Belt opleiding afgerond? Kies dan de Green Belt -2- Black Belt opleiding. Die gaat verder waar de Green Belt training is geëindigd! Na afronding van de Green Belt -2- Black Belt opleiding ben je opgeleid tot volwaardig Lean Six Sigma Black Belt en weet je als geen ander hoe je Lean én Six Sigma toepast in je eigen werk of project.

Wat kun je na de Lean Six Sigma Black Belt opleiding?

Na de opleiding kun je zelfstandig de grotere Lean Six Sigma project opstarten, uitvoeren én tot een aantoonbaar succes brengen. Met inzet van Lean en Six Sigma technieken ben je in staat procesproblemen efficiënt en gestructureerd te identificeren, te analyseren en te verbeteren. Waardoor een hogere kwaliteit en productiviteit wordt gehaald, met lagere kosten voor het bedrijf en hogere klanttevredenheid tot gevolg!

In welke vormen is deze opleiding te volgen?

De Lean Six Sigma Black Belt opleiding is beschikbaar in diverse vormen. Zoals een klassikale opleiding, maar ook als door ons speciaal ontwikkelde zelfstudie, online training (inclusief een verkorte versie), en een intensieve 10-daagse Lean Six Sigma Black Belt Bootcamp.

Ervaringen van klanten

Hoe ziet het programma eruit?

Wat kun je verwachten van onze Black Belt opleiding?

Tijdens de Lean Six Sigma Black Belt opleiding creëren wij een leeromgeving waarin je het geleerde direct kan toepassen en oefenen. Wij wisselen sterk af tussen theorie en praktijk en maken veelvuldig gebruik van interactie en opdrachten. Onderdeel van deze opleiding is het werken en oefenen met statistische analyses, waarvoor je tijdens de opleiding Excel en MiniTab 16, 17 of 18 nodig hebt.

Hoe ziet het programma eruit?

Leerblok 1   (2 dagen)
Je leert de basis en essentie van Lean en Six Sigma. Lean werken is Lean Doen (de technieken) én Lean Zijn (de juiste mindset)! We leren je hoe je effectief het juiste verbeterproject start.

Leerblok 2   (3 dagen)
We leren je het meten, analyseren en verbeteren van processen. Je oefent met vooral Lean en veranderkundige technieken en past deze direct toe in een miniproject tijdens de simulatiegame.

Leerblok 3   (2 dagen)
Je maakt kennis met de werkwijze van Six Sigma. Aan de hand van de DMAIC-structuur leer je het proces met data-analyse te verbeteren en optimaliseren.

Leerblok 4   (2 dagen)
Na een verdieping op de statistiek en MiniTab, leer je een eerste analyse te maken van het proces. De verschillende projectmethoden en –tools komen aan bod, alsmede de competenties die je als een echte Black Belt nodig hebt.

Leerblok 5   (2 dagen)
Meten is weten. In dit blok leer je hoe je een betrouwbare meting opzet en uitvoert. En hoe je je meetsysteem valideert, opdat je op een zuivere manier je procesprestatie kunt vaststellen.

Leerblok 6   (2 dagen)
Van probleem, naar oorzaak, naar oplossing. In dit blok leer je met behulp van (toegepaste!) statistiek de echte oorzaken van het falende proces te achterhalen. Op interactieve wijze komt de theorie tot leven en lukt het jou om de data en statistiek voor je te laten werken!

Leerblok 7   (2 dagen)
Nu de oorzaken bekend zijn, leer je verbeteringen te ontwikkelen. Zowel met Lean Solutions, als met statistische experimenten en modellen. Natuurlijk leer je ook verbeteringen blijvend te implementeren en te borgen. Zodat continu leren en verbeteren vanzelfsprekend wordt!

Gecertificeerde trainers

Al onze opleidingen worden verzorgd en/of begeleid door onze professionele gecertificeerde trainers.

Welk certificaat krijg ik?

Internationaal Lean Six Sigma Black Belt Certificaat

Je wordt conform de eisen van het ASQ® (American Society for Quality) opgeleid tot het internationaal erkende certificeringsniveau van een Lean Six Sigma Black Belt. Na afloop van de opleiding ontvang je het Bewijs van Deelname.

Nederlandstalig Lean Six Sigma Black Belt examen (€  235,- excl. btw)

Je kan ervoor kiezen op te gaan voor het Lean Six Sigma Black Belt certificaat. Deze haal je door het succesvol afronden van het online theorie-examen. Dit online examen bestaat uit 100 multiplechoicevragen. Je slaagt voor het examen als je tenminste 70% correct hebt beantwoord.

Het online examen wordt afgenomen op 14 locaties door heel Nederland en kan je doen op elke werkdag van de week (soms ook op een zaterdag) op een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

Examenvoorbereiding (Gratis)

Bij inschrijving voor het online theorie-examen mag je ook gratis meedoen aan de examenvoorbereiding. Daar meld je je apart voor aan via de examenagenda.

Praktijkcertificering (€  340,- excl. btw)

Wil je ook Certified Lean Six Sigma Black Belt worden, dan sluit je dit leertraject af met de praktijkcertificering. Hiervoor heb je 2 verbeterprojecten succesvol met de aanpak van Lean Six Sigma uitgevoerd. De aanpak en uitkomsten presenteer je aan de examencommissie. Met tenminste een 7,0 slaag je! Om je in te schrijven voor de praktijkcertificering maak je ook gebruik van de examenagenda.

Wat zijn de kosten?

Wat kost de Lean Six Sigma Black Belt opleiding?

De opleidingsprijs is € 6.150,- (excl. btw), inclusief:

 • De Lean Six Sigma Black Belt werkboeken;
 • Het unieke Nederlandstalige Lean Six Sigma Black Belt theorieboek;
 • Het arrangement;
 • De bijbehorende literatuur;
 • Het Bewijs van Deelname;
 • 4 uur praktijkbegeleiding door een van onze (Master) Black Belts.

Kom je samen met een collega of vriend naar dezelfde training, dan krijgen jullie beide een korting van 15%.

MKPC is CRKBO geregistreerd en kan daarom btw-vrij factureren. Dat levert een voordeel op van 9%! Klik hier om te beoordelen of jij in aanmerking komt.

Deze opleiding incompany
Met meer collega’s deze opleiding volgen? Wij kunnen deze opleiding ook in jouw bedrijf houden. Kijk voor meer informatie voor de incompany opleiding.


MKPC als opleider

MKPC biedt opleidingen en consultancydiensten aan voor professionals die resultaat- én mensgericht willen verbeteren door middel van Lean Six Sigma en Agile Scrum. Door heel Nederland verzorgen wij Lean en Lean Six Sigma opleidingen, waaronder Lean Six Sigma Green– en Lean Six Sigma Black Belt trainingen. Daarnaast bieden wij Scrum Agile en Professionele Vaardigheden trainingen aan.

Met MKPC haal je het beste uit jezelf en je organisatie.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een Lean Six Sigma Black Belt training?

Dit is een geavanceerde professionele training die gericht is op het ontwikkelen van diepgaande expertise in Lean Six Sigma-methodologieën. Deze opleiding is ontworpen voor ervaren professionals die een leidende rol willen vervullen in procesverbeteringsinitiatieven binnen organisaties. Deelnemers verwerven gevorderde kennis en vaardigheden om Lean-principes en Six Sigma-tools toe te passen voor complexe probleemanalyse, strategische verbeteringen en duurzame resultaten in processen.

Wat is het niveau van een Lean Six Sigma Black Belt opleiding?

Een Lean Six Sigma Black Belt-opleiding is gericht op een gevorderd niveau van kennis en vaardigheden binnen de Lean Six Sigma-methodologieën. Deelnemers aan een Black Belt-opleiding bouwen voort op de fundamenten die zijn gelegd in de Green Belt-training en verwerven diepgaande expertise in geavanceerde Lean Six Sigma-tools en -technieken. Het behalen van een Black Belt-certificering vereist niet alleen een grondig begrip van Lean Six Sigma-principes, maar ook het vermogen om complexe problemen op te lossen, gegevens gedreven beslissingen te nemen en leiding te geven aan grote verbeteringsinitiatieven binnen organisaties.

Wat kan je na de Lean Six Sigma Black Belt opleiding?

Na het behalen van een Lean Six Sigma Black Belt-certificering zijn deelnemers uitgerust met geavanceerde kennis en vaardigheden die hen in staat stellen om leiding te geven aan complexe procesverbeteringsprojecten binnen organisaties. Deze certificering opent niet alleen deuren naar hoogwaardige projecten binnen de huidige organisatie, maar biedt ook uitstekende carrièremogelijkheden in diverse sectoren. Met een Black Belt-certificering kunnen professionals leidende rollen vervullen in procesverbetering en kwaliteitsmanagement, waardoor ze aantrekkelijke kandidaten worden voor functies zoals senior procesverbeteringsconsultant, kwaliteitsdirecteur en operationeel leider.

Lean vs. Lean Six Sigma, wat is het verschil en wat is voor mij de beste keuze?

Lean richt zich op het elimineren van verspilling om efficiëntie te verhogen, terwijl Lean Six Sigma zich richt op het verminderen van zowel verspilling als variatie in processen. Als je op zoek bent naar een meer holistische benadering van procesverbetering met een focus op kwaliteitsverbetering, is Lean Six Sigma wellicht de beste keuze. Als je vooral efficiëntie wilt vergroten, kan Lean voldoende zijn.

Ik kan geen geschikte data vinden, wat nu?

Wil je de Lean Six Sigma Black Belt opleiding volgen, maar je hebt geen geschikte data of locatie gevonden? Geen probleem, neem contact met ons op om een geschikte oplossing te vinden. Dit kan telefonisch door ons te bellen op 070 512 31 44  of via de mail: info@mkpc.nl.

Green Belt vs. Black Belt, wat is het verschil en wat is voor mij de beste keuze?

In de rol van Green Belt besteed je ongeveer 20% van je tijd aan het identificeren van problemen, implementeren van oplossingen en optimaliseren van processen, waardoor er voldoende ruimte overblijft voor andere taken. Daarentegen besteedt een Black Belt meer tijd aan Lean Six Sigma, omdat zij betrokken zijn bij complexere problemen en de leiding hebben over meerdere verbeterprojecten. Green Belts richten zich op het oplossen van problemen binnen één specifieke afdeling, waardoor hun verantwoordelijkheden vergelijkbaar zijn met die van een projectmanager. Black Belts dragen echter meer verantwoordelijkheden en nemen een leidende rol op zich. 

Is er de mogelijkheid om een training te volgen in een andere taal?

Op dit moment bieden wij nog geen opleidingen en trainingen aan in een andere taal. 

Kan ik mij inschrijven zonder enige voorkennis? 

Nee. Wil je Black Belt worden, dan moet je eerder een relevante Green Belt opleiding hebben afgerond.

Wat is er allemaal inbegrepen?

Bij een opleiding van MKPC zijn de lunch, versnaperingen, lesmateriaal en literatuur inbegrepen. Daarnaast is ook 2 uur coaching en begeleiding door een van onze (Master) Black Belts inbegrepen en natuurlijk een bewijs van deelname.

Waar verzorgt MKPC Lean Six Sigma Black Belt opleidingen?

Wij verzorgen Lean Six Sigma Black Belt opleidingen door heel Nederland. Zo hebben wij momenteel een opleidingslocaties in Groningen, Arnhem, Roermond, Eindhoven, Breda, Zoetermeer, Utrecht, Zwolle & Amsterdam

Moet ik me opgegeven voor het examen?

Je rondt de opleiding af met een certificering. Kijk in onze examenagenda voor de inschrijftermijnen, actuele examendata en de examenvoorbereidingsdata.

Wat houdt de Lean Six Sigma Black Belt opleiding in?

In onze Lean Six Sigma Black Belt opleiding leer je op internationaal erkend niveau alle relevante theorie over Lean Six Sigma. Je leert de juiste vaardigheden en competenties te ontwikkelen om de methoden en technieken zelfstandig en blijvend succesvol toe te passen in je eigen verbeterprojecten.

Wij houden van afwisseling, dus in deze Black Belt opleiding heb je veel interactie met je medecursisten en de docent. En ervaar je een sterke afwisseling tussen theorie en praktijk, door de vele opdrachten tijdens de lesdagen. Zo leer je van onze professionele trainers en oefen je tijdens de opleiding direct met het toepassen van de geleerde kennis.

Tijdens de opleiding word je voorbereid om zelfstandig Lean Six Sigma-projecten te leiden. Een Black Belt is een expert die zich volledig toelegt op Lean Six Sigma en de methodologie actief in de praktijk brengt. Als Lean Six Sigma Black Belt begeleid je Green Belts en verbeterprojecten, en rapporteer je de voortgang en resultaten aan het management.

Wat is de duur van deze Black Belt opleiding?

Deze opleiding bestaat uit vijftien dagen training verdeeld over zeven leerblokken.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

De Lean Six Sigma Black Belt training is bedoeld voor projectleiders en consultants met een (toekomstige) voortrekkersrol in de Lean Six Sigma organisatie. In deze rol voer je de grotere Lean Six Sigma verbeterprojecten uit, begeleid je de betrokken Green Belts en ben je gesprekspartner voor het management. Dit is een opleiding op HBO niveau, waar geen specifieke vooropleiding voor vereist is.

Upgrade naar Lean Six Sigma Black Belt?

Wil je Black Belt worden en heb je al eerder een relevante Green Belt opleiding afgerond? Kies dan de Green Belt -2- Black Belt opleiding. Die gaat verder waar de Green Belt training is geëindigd! Na afronding van de Green Belt -2- Black Belt opleiding ben je opgeleid tot volwaardig Lean Six Sigma Black Belt en weet je als geen ander hoe je Lean én Six Sigma toepast in je eigen werk of project.

Wat kun je na de Lean Six Sigma Black Belt opleiding?

Na de opleiding kun je zelfstandig de grotere Lean Six Sigma project opstarten, uitvoeren én tot een aantoonbaar succes brengen. Met inzet van Lean en Six Sigma technieken ben je in staat procesproblemen efficiënt en gestructureerd te identificeren, te analyseren en te verbeteren. Waardoor een hogere kwaliteit en productiviteit wordt gehaald, met lagere kosten voor het bedrijf en hogere klanttevredenheid tot gevolg!

In welke vormen is deze opleiding te volgen?

De Lean Six Sigma Black Belt opleiding is beschikbaar in diverse vormen. Zoals een klassikale opleiding, maar ook als door ons speciaal ontwikkelde zelfstudie, online training (inclusief een verkorte versie), en een intensieve 10-daagse Lean Six Sigma Black Belt Bootcamp.

Ervaringen van klanten
Wat zeggen onze klanten? springest rating
Data & locaties

De Lean Six Sigma Black Belt opleiding wordt regelmatig gegeven op verschillende plaatsen in Nederland. Er start dus altijd een opleiding bij jou in de buurt!

5

sep

Eindhoven tijd: 09:00 - 17:00 beschikbaar: 9 plaatsen

12

sep

Amsterdam tijd: 09:00 - 17:00 beschikbaar: 9 plaatsen

16

sep

Zwolle tijd: 09:00 - 17:00 beschikbaar: 10 plaatsen

30

sep

Utrecht tijd: 09:00 - 17:00 beschikbaar: 10 plaatsen

7

nov

Utrecht tijd: 09:00 - 17:00 beschikbaar: 10 plaatsen

28

nov

Amsterdam tijd: 09:00 - 17:00 beschikbaar: 10 plaatsen
 • Hidden
  Dit veld toont tijdelijk ter test
 • Hidden
  Dit veld toont tijdelijk ter test
 • Hidden
  Dit veld toont tijdelijk ter test
 • Hidden
  Dit veld toont tijdelijk ter test

Ontdek onze opleidingen!

Ontwikkel je professionele vaardigheden met het trainingsaanbod van MKPC

Bekijk onze opleidingen