Met elkaar Online, of in je eigen tempo met de Zelfstudie

Leren op afstand

In deze bijzondere tijden heeft het leren op afstand een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Zo ook binnen MKPC. Het is zelfs bij tijden de enige door de overheid toegestane vorm van leren. Maar hoe zit het eigenlijk met deze vorm van leren. Is het in alle gevallen geschikt? Ik ga proberen om voor jou de voordelen en de nadelen op een rijtje te zetten Misschien helpt dit jou om een juiste keuze te maken.

Martijn de Haan

Op afstand leren is niet voor iedereen. We kennen immers allemaal de leerstijlen van KOLB dus zal er altijd een vorm van klassikaal onderwijs nodig zijn voor specifieke onderwerpen en specifieke doelgroepen. Maar wanneer het wel bij je past, hebben we drie vormen voor je. De Zelfstudie, Online en Online Verkort.

Wat zijn de voordelen en wat zijn de aandachtspunten?

Zelfstudie
Topic Voordelen Aandachtspunten
Tijd onafhankelijk. We zien dat de meeste deelnemers de opleiding vooral de tijd buiten de kantooruren hiervoor benutten. Tenzij leren echt ontspanning voor je is, kan het invloed hebben op een gezonde Work/life Balance. Het is soms ook wel eens goed om een dagje je werk achter je te laten en je te richten op je persoonlijke ontwikkeling
Plaats onafhankelijk. Hierbij zien we dat de studieboeken makkelijk worden meegenomen naar bijvoorbeeld het strand. Je hebt dus geen faciliteiten nodig om de opleiding te kunnen volgen. Zorg wel voor een goede leeromgeving.
Tempo. Het tempo bepaal je helemaal zelf. Soms heb je wat meer tijd en wil je versnellen. Soms heb je het drukker en doe je met de studie wat rustiger aan. Het vergt wel discipline om de studie binnen de door jou geplande tijd af te ronden.
Inhoud De studie is compleet en ruim voldoende om je naar het examen te helpen. Je moet het ook echt op eigen kracht doen en hebt beperkt de mogelijkheid om een docent te raadplegen als je ergens niet uitkomt.

 


Online & Online Verkort
Topic Voordelen Aandachtspunten
Tijd

 

 

 

 

 

 

 

Geen reistijd. Je volgt de opleiding tijdens de geplande uren. Direct voorafgaand en erna heb je de tijd weer aan jezelf. Hiermee blijft ook het aantal verleturen beperkt. Dit zijn immers de grootste verborgen kosten van een training of opleiding. Het is wel belangrijk dat je je goed voorbereid op de training. Neem even rust van tevoren zodat je niet met je hoofd vol aandachtspunten uit de vorige meeting in de training aansluit.
Plaats Je hebt beperkte middelen nodig om de les te kunnen volgen. Een laptop of soms zelfs alleen je smartphone kan al voldoende zijn. Zorg wel voor een minimum aan afleiding. Het leid niet alleen jezelf maar ook de rest van de groep af.
Tempo. Deze is lastiger. De bijeenkomsten staan allemaal ingepland. Door de vaak beperktere vastgestelde tijd ontstaat de neiging voor de trainer om zichzelf strak aan het programma te houden. Het voordeel is dat alle te behandelen onderwerpen en thema’s aan bod komen. Het nadeel van de strakke tijd is automatisch dus ook minder tijd om uit te weiden op bepaalde thema’s, welke voor jou nou net zo interessant waren.
Inhoud De inhoud van onze virtuele opleidingen is gelijk aan die van de klassikale opleidingen. Je behandeld dus gewoon alle stof. Ook bied de techniek inmiddels voldoende mogelijkheden om zelfs tijdens de virtuele trainingen groepsopdrachten in sub groepjes op te pakken en deze weer plenair aan elkaar te presenteren.

Ook de chatfunctie helpt de introverten onder ons om toch hun vragen aan de trainer door te spelen.

De sociale interactie. Wij als mensen hebben ook behoefte aan elkaar. Alleen virtueel is niet altijd voldoende. Daarnaast communiceren wij ook grotendeels non-verbaal. We moeten dus leren om ons ook meer via de chat of verbaal te uiten.

Ons aanbod op afstand. 

Al onze hoofdopleidingen kunnen zowel Online en als Zelfstudie gevolgd worden.

Ik zet ze nog even op een rijtje.

Heb je nog geen keuze kunnen maken of wil je sparren over deze opleidingen of dit artikel bel ons dan op 070-5123144 of mail ons op info@mkpc.nl.


MKPC opleidingen

WWW.MKPC.NL

Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!

Lean / Six Sigma / Scrum / Agile / Masterclasses /Workshops

Opleidingsinstituut MKPC leert en helpt organisaties klantgericht, efficiënt en effectief te werken. Zodat zij het verschil kunnen maken naar hun klanten en medewerkers en in staat zijn optimale bedrijfsresultaten te halen. Wij geloven in voortdurend leren en continu verbeteren met aandacht voor het organisatie- en het individuele belang. Opdat bedrijfsresultaten aantoonbaar verbeteren, de betrokkenheid toeneemt en de medewerkers zich als professional blijven ontwikkelen. In onze ervaring en overtuiging is deze aanpak dé manier om aansprekende resultaten te halen en succesvol te zijn voor organisaties én mensen met wie wij zakendoen. Niet voor niets is onze slogan: resultaat-én mensgericht verbeteren!