Inspiratie voor thuisblijvers

Vijf tips voor zelfstudisten

Je blijft thuis en je wilt wat. Bijvoorbeeld een zelfstudie doen. Er één kiezen is best een uitdaging, want het aanbod in deze ‘Coronatijd’ is groot. Elke zichzelf respecterende aanbieder (en dus ook wij) prijst meer dan ooit zijn waren aan met argumenten als: veilig, locatie-onafhankelijk, met ondersteuning van vakmensen en innovatieve hulpmiddelen. Of: bestrijd de verveling, blijf in ontwikkeling, in je eigen tijd en tempo. Allemaal valide argumenten om zelf aan de slag te gaan.

En als je dan eindelijk studie en aanbieder gekozen hebt, komt het ook nog wel eens voor dat het, ondanks zeeën van tijd, toch maar niet wil vlotten. Om je op weg te helpen, delen we in dit artikel vijf praktische tips ter verbetering van je leerproces.

1) Maak een Kanbanbord

Maak een ambitieuze en haalbare planning. Breek het leerwerk op in behapbare stukken (waarmee je feitelijk een Heijunkabox maakt). Plan niet te ver vooruit (maak een dagplanning). Vertaal je planning naar een Kanbanbord.

Hoe je zo’n bord maakt? Simpel. Pak een groot vel papier en teken daar drie kolommen op. Boven de linker kolom zet je TE DOEN (mag ook in het Engels, als je dat echt wilt), boven de middelste LOPEND en boven de rechter KLAAR. Schrijf daarna op post-its wat je die dag wilt gaat doen. Vergeet niet pauzes mee te nemen. Plak ze onder TE DOEN. Een post-it verplaatst van TE DOEN naar LOPEND op het moment dat je ermee begint. Zodra iets klaar is, verhang je het van LOPEND naar KLAAR (nomen est omen). Hang het vel in het zicht.

2) Geef je telefoon een zwieper

Afleiding ligt altijd op de loer en is tegelijkertijd fnuikend voor je leerproces. Geef daarom je telefoon een zwieper. Als je echt niet zonder kunt, kijk je (bijvoorbeeld) elk uur even op je telefoon (vergeet niet deze activiteit op het Kanbanbord te vermelden).

3) Pas 5-S toe op je werkplek

Leer in een ruimte waar je afleiding tot een minimum beperkt wordt. Verwijder (voor zover mogelijk) alle voor het leren overbodige materialen uit je werkplek. Zorg voor een georganiseerde, schone werkplek, waar alles in de juiste volgorde binnen handbereik ligt.

4) Durf om hulp te vragen!

Weinig zo frustrerend in een leerproces als met een vraag zitten waar je niet uitkomt. Mocht dat nou zo zijn: blijf er niet mee rondlopen maar neem contact op. Met de (Master) BlackBelt die je begeleidt, of met de telefonische helpdesk van MKPC (070 512 31 44).

5) Vergeet jezelf niet te belonen

Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht aan het einde van een lange leerdag. Dat kan een biertje zijn, een frisse neus of een aai over je bol van je partner, nadat je hem of haar verteld hebt hoe je dag was.

Met een zelfstudie van MKPC word je wanneer jij dat wilt Lean Green- of BlackBelt op certificeringsniveau en leer je interactief en met professionele online-ondersteuning hoe je Lean toepast in je werk of een project.

Meer weten? Kijk dan eens op