Wil de echte belt opstaan?
Wil de echte belt opstaan?
De kleur van jouw belt in Lean Six Sigma
In de traditionele oosterse vechtkunst wordt de kwalificatie van de beoefenaar aangegeven met de kleur van de band. Iemand met een gele of oranje band is minder getraind en bekwaam dan iemand met een groene band. En die is op zijn beurt weer minder bekwaam dan iemand met een zwarte band.
Binnen Lean Six Sigma is eigenlijk eenzelfde vergelijking te maken, als we spreken over een Orange Belt, een Green Belt en een Black Belt. Ook hier vertelt de kleur in welke de mate de professional bekwaam, getraind en ervaren is in het vakgebied van Lean Six Sigma. In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste kenmerken én verschillen!
Marco A.M. Koet
Master Black Belt Lean Six Sigma
Volgens de officiële belten-structuur bestaan er drie gradaties binnen Lean Six Sigma: de Yellow Belt, de Green Belt en Black Belt. De Orange Belt wordt tegenwoordig ook veel als Belt-aanduiding gebruikt en is een tussenvorm van een Yellow Belt en een Green Belt. De Master Black Belt als laatste is niet een aparte Belt, maar eerder een verdieping op de Black Belt met een meer senior invulling ervan. Deze laatste Belt is de meest ervaren en bekwame van alle vormen die er zijn.
Het wil overigens niet zeggen dat iedereen in een organisatie perse op moet gaan voor de hoogste graad: de (Master) Black Belt. In een Lean organisatie bestaan namelijk verschillende rollen. En heeft iedere soort Belt eigen taken en verantwoordelijkheden, om de processen ‘continu te verbeteren’. Het is dus vooral goed om te ontdekken welke kleur Belt het beste past bij jou en jouw ambities!
Om je inzicht te geven in de rollen, taken en verantwoordelijkheden van de verschillende Belts, hebben we alles voor je op een rijtje gezet.
De Yellow Belt: een eerste kennismaking
Medewerkers die Yellow Belt zijn, hebben basiskennis van vooral Lean en meestal een 1-daagse introductietraining in de methodiek gevolgd. Ze spreken en herkennen daardoor de taal van Lean. Dat maakt dat zij mee kunnen doen met Lean verbeter-trajecten.
Mensen die werken in een organisatie waar processen worden verbeterd met Lean (en Six Sigma), worden geadviseerd om een Yellow Belt opleiding of kennismakingsworkshop Lean te doen. In een of twee dagdelen maak je op een praktische manier kennis met de materie en begrijp je wat er van je wordt verwacht. De Orange Belt: meer dan een goede start!
Een Orange Belt is een belangrijk onderdeel van een verbeterteam. Zij weten waar Lean voor staat en passen de werkwijze van Lean toe in hun eigen, dagelijkse werk. Zij kennen de basisbeginselen van Lean en weten de belangrijkste instrumenten in te zetten om het eigen werk iedere dag weer een beetje slimmer en efficiënter te doen. Op deze manier zijn Orange Belts dagelijks bezig met continu verbeteren. En dat op een vooral praktische manier!
In de rol van Orange Belt helpt een medewerker ook mee in verbeterprojecten die op zijn of haar afdeling worden uitgevoerd. Deze projecten staan onder leiding van een Green- of Black Belt. De Orange Belts zijn in dit soort verbeterprojecten veelal de verbinding tussen de werkvloer en de Green- of Black Belts.
Krijgt een medewerker in zijn of haar werk te maken met Lean en eventueel Six Sigma, dan is kennis nodig van de gebruikelijke Lean tools en technieken. Een OrangeBelt opleiding, meestal 2 dagen, helpt om hierin de eerste stappen te zetten. Ten opzichte van de Yellow Belt, gaat deze opleiding verder in op de theorie en doe je veel praktische oefeningen waarin je je de theorie eigen maakt.
De Green Belt: projectleider van verbeterprojecten
Als Lean Green Belt heb of krijgt een medewerker een voortrekkersrol in het werken met Lean. Hij of zij kent daarom alle Lean technieken en is vaardig om die op het juiste moment en op de juiste manier toe te passen. In de rol van Lean Green Belt werkt de medewerker vaak als projectleider of vanuit een leidinggevende positie, bijvoorbeeld als (team)manager, binnen een afdeling. Maar de rol van Lean Green Belt is ook geschikt voor medewerkers die te maken krijgen met continu verbeteren, en daar een actieve voortrekkersrol in (willen) spelen.
Is of wordt een medewerker een (interne) projectleider of consultant, dan is hij of zij als Lean Green Belt in staat zelfstandig een Lean project te starten én – met de juiste inzet van Lean technieken – tot een succesvol einde te brengen. In deze rol bewaakt de Green Belt de voortgang en het proces van de verbeterinitiatieven, terwijl zij zelf ook direct bijdragen aan de verbeteringstrajecten.
In de rol van teamleider of leidinggevende is die medewerker vooral de inspirator van het ‘continu verbeteren’ op de afdeling. En gesprekspartner van de Green- en Black Belt projectleiders, die op zijn of haar afdeling verbeterprojecten uitvoeren.
Is een medewerker of teammanager geïnteresseerd om zich verder te ontwikkelen tot Lean Green Belt? In een 5 daagse Lean Green Belt opleiding worden alle theorie en vaardigheden geleerd om deze rol goed en bekwaam uit te voeren.
Als ook Six Sigma een rol speelt
Als Lean Six Sigma Green Belt hebben of krijgen medewerkers een voortrekkersrol in het werken met Lean én Six Sigma. Zij beheersen alle technieken van Lean en Six Sigma en zijn vaardig om deze op de juiste manier toe te passen. Meer nog dan de Lean Green Belt is deze rol geschikt voor mensen die als (interne) consultant of projectleider van verbetertrajecten werken.
In die rol selecteert en start de Lean Six Sigma Green Belt zelfstandig verbeterprojecten. Met de inzet van de praktische Lean technieken én met een gedegen data-analyse (Six Sigma) brengt de Lean Six Sigma Green Belt verbeterprojecten binnen de gestelde tijd tot een succesvol einde, met een aantoonbaar goed resultaat!
Om Lean Six Sigma Green Belt te worden, neem je deel aan een 7-daagse Lean Six Sigma Green Belt opleiding. Het is aan te bevelen een dergelijke opleiding te combineren met het uitvoeren van een verbeterproject, al dan niet begeleid door een ervaren (Master) Black Belt.
De Black Belt: top professional in Lean Six Sigma
Een Lean Six Sigma Black Belt acteert meestal in de rol van projectleider en intern adviseur. Deze professional leidt gelijktijdig 2 à 3 complexere verbeterprojecten en werkt binnen het projectteam samen met verschillende Green- en Orange Belts.
Om de Black Belt projectleidersrol goed uit te voeren, is ruime (praktijk)ervaring met de technieken van Lean en Six Sigma essentieel. De Black Belt kent het plan van aanpak om het project gestructureerd uit te voeren. Bovendien beheerst hij of zij alle (ook statistische) technieken en weet hij of zij goed om te gaan met de veranderkundige uitdagingen om tot aansprekende resultaten te komen.
In de rol van (interne) adviseur is de BlackBelt gesprekspartner van het middelmanagement en adviseert hen over de te nemen stappen om Lean Six Sigma en het ‘continu verbeteren’ op de afdelingen in te voeren.
Als een medewerker, bijvoorbeeld een Green Belt, geïnteresseerd is in de volgende stap in zijn of haar carrière en zich uitgedaagd voelt om zich verder te ontwikkelen tot Lean Six Sigma Black Belt, dan is een bijbehorende opleiding een logische keuze. Deze opleiding bestaat uit 15 dagen, waarin aandacht wordt besteed aan een verdieping op Lean, aan een stevige basis in Six Sigma, maar ook aan veranderkundige aspecten en projectleiders vaardigheden. Ten slotte leert de Black Belt ook hoe je Green Belts ondersteunt in de uitvoering van hun projecten.De Master BlackBelt: Master in implementatie
In deze rol is de Black Belt – door zijn of haar senioriteit – programmamanager, trainer, coach en adviseur op het gebied van Lean Six Sigma. Een Master Black Belt heeft veel ervaring met de methodiek en de veranderkundige uitdagingen die spelen bij een organisatiebrede Lean implementatie. Hij of zij is bovendien in staat om deze kennis en ervaring in te zetten en uit te dragen, om zo het senior management van organisaties te begeleiden bij de Lean implementatie.
De Master Black Belt fungeert als coach voor zowel Green Belt en Black Belts, als voor het Senior Management van een bedrijf. Daarnaast zorgt deze ervoor dat Lean Six Sigma verbeterprojecten aansluiten bij de strategische richting van een organisatie. Opdat een continue verbetercultuur ontstaat.
Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!
Lean / Six Sigma / Scrum / Agile / Masterclasses /Workshops
Opleidingsinstituut MKPC leert en helpt organisaties klantgericht, efficiënt en effectief te werken. Zodat zij het verschil kunnen maken naar hun klanten en medewerkers en in staat zijn optimale bedrijfsresultaten te halen. Wij geloven in voortdurend leren en continu verbeteren met aandacht voor het organisatie- en het individuele belang. Opdat bedrijfsresultaten aantoonbaar verbeteren, de betrokkenheid toeneemt en de medewerkers zich als professional blijven ontwikkelen. In onze ervaring en overtuiging is deze aanpak dé manier om aansprekende resultaten te halen en succesvol te zijn voor organisaties én mensen met wie wij zakendoen. Niet voor niets is onze slogan: resultaat-én mensgericht verbeteren!