Praktijkgericht Projectmanagement

Stakeholdermanagement

Hoe maak je een Stakeholderanalyse?

Niet alle projecten zijn even succesvol. Sommige duren langer dan gepland, andere leveren simpelweg niet de gewenste kwaliteit. Ook komt het voor dat de kosten hoger zijn dan gebudgetteerd. Vaak komt dit eerder door gedrag dan het al dan niet juist toepassen van allerlei tools voor projectmanagement. Mensen komen afspraken niet na; ze zeggen ja maar doen nee. Anders gezegd: ze vertonen weerstand. Iets dat kan voortkomen uit het niet (goed) betrekken van de juiste mensen. En dat is dan weer een van de tien valkuilen van projectmanagement. Stakeholdermanagement is weliswaar ook een ‘tool’, maar wel één die je helpt gedrag op een positieve manier te beïnvloeden. Het goed toepassen ervan helpt je projecten beter, sneller en goedkoper te draaien.

Wie is de stakeholder?

Voordat je stakeholders kunt managen, moet je natuurlijk eerst weten wie de stakeholders zijn. Stakeholders zijn alle mensen die worden beïnvloed door jouw project. En iedereen die invloed uitoefent op jouw project. Het kan overigens heel goed zijn dat mensen onder beide categorieën vallen. Voordat je aan het managen van je stakeholders begint, breng je eerst in kaart wie je stakeholders zijn. Simpelweg door een lijst met namen en functies of rollen te maken. Dit vraagt al enige kennis van de omgeving waarin je een project gaat doen.

➔ Download hier de gratis MKPC stakeholdersanalyse tool om met de onderstaande uitleg aan de slag te gaan.

Stakeholderanalyse

Hoe maak je een stakeholderchart?

Nummer de stakeholders en bedenk per stakeholder of hij of zij positief, neutraal of negatief tegenover jouw project staat. Vergeet niet dat het gaat om jouw perceptie. Plaats de stakeholders in een grafiek. Op de Y-as staat de invloed van de stakeholder op jouw project, op de X-as de impact van jouw project op de stakeholder. Gebruik verschillende symbolen voor positieven, neutralen en negatieven. Plaats nu per stakeholder het door jou gekozen symbool in de grafiek. Zet in het symbool het nummer dat je de stakeholder gegeven hebt. Als je dat wilt, kun je extra informatie aan de symbolen toevoegen. Bijvoorbeeld met een letter, of de stakeholder een expert, beslisser, geïnteresseerde of teamlid is.

Hoe manage je de stakeholders?

Je hebt nu op een visueel aantrekkelijke manier inzichtelijk gemaakt hoe je stakeholders in de wedstrijd zitten. Hoewel dat al best een hele klus is, gaat het echte werk dan pas beginnen. Hoe zorg je ervoor dat positieven dat ook blijven? Dat neutralen positief worden, of in elk geval niet afzakken naar negatief? En dat negatieven minimaal neutraal worden? Ga je alles zelf doen of zet je ook andere (positieve) mensen in om je doel te bereiken? Hoe breng je het gedrag van mensen op een zo objectief mogelijke manier in kaart?

Het gaat te ver om op deze plek op al deze vragen in te gaan. Mensen hebben hier boeken vol over geschreven en dat willen je in een website-artikel niet aandoen. Gelukkig kunnen we je de training Praktijkgericht Projectmanagement aanbieden, waarin het managen van stakeholders uitgebreid aan de orde komt.


Meer over Lean & Resultaat-en mensgericht verbeteren? –> www.mkpc.nl


MKPC opleidingen

WWW.MKPC.NL

Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!

Lean / Six Sigma / Scrum / Agile / Masterclasses /Workshops

Opleidingsinstituut MKPC leert en helpt organisaties klantgericht, efficiënt en effectief te werken. Zodat zij het verschil kunnen maken naar hun klanten en medewerkers en in staat zijn optimale bedrijfsresultaten te halen. Wij geloven in voortdurend leren en continu verbeteren met aandacht voor het organisatie- en het individuele belang. Opdat bedrijfsresultaten aantoonbaar verbeteren, de betrokkenheid toeneemt en de medewerkers zich als professional blijven ontwikkelen. In onze ervaring en overtuiging is deze aanpak dé manier om aansprekende resultaten te halen en succesvol te zijn voor organisaties én mensen met wie wij zakendoen. Niet voor niets is onze slogan: resultaat-én mensgericht verbeteren!

Meer informatie –> 070 512 31 44 / info@mkpc.nl