Lean Orange Belt-training bij
Buma Stemra
Lean Orange Belt-training bij
De medewerkers van Buma Stemra hebben deelgenomen aan een Lean Orange Belt incompany-training, verzorgd door MKPC. Deze opleiding richt zich op het versterken van continu verbeteren binnen de organisatie. In dit interview spreken we met Rob van den Reek en Wendy ter Weeme van Buma Stemra om meer inzicht te krijgen in hun motivatie, de ervaringen tijdens de training en de impact ervan op de organisatie.
Even voorstellen
Rob van den Reek is Lean Six Sigma Black Belt (certificering behaald bij MKPC) en manager operations bij Buma Stemra. Hij is verantwoordelijk voor alle offline stromen van het repertoire dat zij verwerken. Wendy ter Weeme heeft haar Green Belt-certificering (eveneens behaald via MKPC) en is binnen Buma Stemra verantwoordelijk voor de incassoprocessen en de licentiefacturering. De organisatie van de Lean Orange Belt-opleiding voor de Office-teams is door haar opgezet.
Wat was de aanleiding voor Buma Stemra om met Lean en continu verbeteren aan de slag te gaan?
Rob: “Die aanleiding ligt zo’n tien jaar terug, toen ik als projectmanager werd aangenomen bij Buma Stemra omdat men meer procesgericht wilde gaan werken. Wij zijn van oudsher een erg taakgerichte organisatie. Met onze 40.000 leden willen wij zoveel mogelijk panklare oplossingen bieden, maar dat werd duur, inefficiënt en onoverzichtelijk. Toen zijn we begonnen met de vraag: kunnen we daar enige standaard in vinden? Kunnen we daar wat meer overzicht in creëren? Dat ging niet over een nacht ijs en is met wat horten en stoten verlopen.
De laatste twee jaar is de organisatie echt anders ingericht. We hebben nu een operations-team dat bestaat uit meer dan 100 mensen. Deze mensen moeten met elkaar dezelfde taal leren spreken. Dáár komt Lean om de hoek kijken! Lean is een eenvoudige taal waarmee je heel veel kunt bewerkstelligen, zonder dat mensen zich er ongemakkelijk bij hoeven te voelen.”
Wendy: “Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op?”
Waarom hebben jullie specifiek gekozen voor de Lean Orange Belt-training met begeleiding bij de verbeterprojecten?
Wendy: “Ik ben 1 april vorig jaar gestart als teamleider van een team van 13 mensen. Rob was al begonnen met verbeteringen door te voeren. Hij heeft op verschillende manieren geprobeerd om samen met het team de knelpunten in kaart te brengen, maar ik merkte wat weerstand. We moesten tevens met het Front Office team samenwerken waar weerstand ervaren werd en ook daar liep het niet altijd even soepel.
Op een gegeven moment dacht ik: ‘hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op?’ Zodoende kwam de Orange Belt training in beeld. Twee dagen training was best intensief voor iedereen, maar gaf wel een goed kijkje in de processen en ik moet zeggen het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. We zijn beter gaan begrijpen wat het betekent om processen te veranderen en welke richting we op willen gaan.”
Hoe heeft de training de mindset van de medewerkers beïnvloed en zijn er al concrete verbeteringen gerealiseerd dankzij de opleiding? Zo ja, welke?
Wendy: “We hebben het team opgesplitst in twee groepen, vanwege de groepsgrootte. Twee teams, twee trainingen. De medewerkers waren in het begin erg sceptisch, trainer Marco Koet heeft dit ook zo ervaren. Tijdens de training kwamen frustraties naar boven. Op een gegeven moment bleek het kwartje te vallen welke richting de procesverbeteraars op wilden gaan en heeft het voor een aantal medewerkers inzicht gegeven. Het heeft ook verbeteringen opgeleverd. We zien dat medewerkers elkaar actief opzoeken. Ze hebben regelmatig overleg om te bepalen hoe ze de zaken kunnen verbeteren.”

Tijdens de Lean Orange Belt Training
Rob: “Om een voorbeeld te geven, klassieke muziek. Dat is eigenlijk een nichemarkt binnen Nederland. We hebben er veel moeite mee, omdat de verwerking van klassieke muziek moeilijk te standaardiseren is. De Orange Belt opleiding heeft ervoor gezorgd dat alle spelers ineens op dezelfde manier kijken naar de problemen waar we in het werkproces tegenaan lopen. Evenals wat er in de markt gebeurt en hoe deze in elkaar zit. Waar er eerder nog gekibbeld werd, staan mensen nu samen voor het bord en komen tot oplossingen. Ze lossen nu een gezamenlijk probleem op waarvan ze niet wisten dat het een gezamenlijk probleem was! We werken nu als bedrijf met elkaar samen. Onze klanten hebben daar direct baat bij, denk aan de Voice of the Customer. Twee grote klassieke uitgevers in Nederland merken er meteen de voordelen van.”
Rob: “We willen dat de Lean-vlek zich verder uitbreidt.”
Wat zijn de volgende stappen voor Buma Stemra op het gebied van Lean (Six Sigma)? Hoe willen jullie ervoor zorgen dat de Lean-principes blijvend worden toegepast binnen de organisatie?
Rob: “We willen dat de Lean-vlek zich verder uitbreidt. Ik ben met Marco Koet in gesprek geraakt over hoe we op een duurzame wijze Lean kunnen verankeren. We willen voorkomen dat we vervallen in het aanbieden van een training voor iedereen, omdat dat wellicht niet de oplossing is die het beste bij ons past, zeker met het oog op mogelijk personeelsverloop.
Voordat we de volgende lichting sturen moeten we nadenken over hoe we het op de juiste plekken in de organisatie borgen. Dat vergt andere besluitvorming, inzichten en tijdsbestedingen. MKPC helpt ons bij deze beslissingen en neemt een adviserende rol op zich. Om op deze wijze over business te praten, is een tak van MKPC die wij nog niet kenden.”
Hoe heb je de samenwerking met MKPC ervaren? Zijn er aspecten van de training of samenwerking die je zou willen benadrukken?
Wendy: “Met de Midoffice van MKPC heb ik voorafgaand aan de trainingen heel prettig contact gehad. Iedereen was ook erg tevreden met de heldere uitleg tijdens de trainingen, het begrijpelijk maken van de stof met herkenbare voorbeelden en de begeleiding van de projecten door trainer Marco Koet.”
Rob: “Je merkt dat Marco Koet zijn verleden als onder andere leidinggevende en bankdirecteur meespeelt bij het aanvoelen van spanning in een groep. Hij weet wanneer hij dingen even moet laten lopen, wanneer het tijd is om te evalueren, en wanneer hij moet ingrijpen en de rust moet terugbrengen tijdens een training. Dat is wel een hele fijne combinatie.”

Lean Orange Belt deelnemers
Rob: “Voor mij was het duidelijk: zij hebben het licht écht gezien.”
Tot slot: Wat heeft je het meest verrast tijdens dit leertraject?
Rob: “Wat mij het meest verraste, was dat de meest positieve reacties kwamen van de medewerkers van wie ik het het minst had verwacht. De medewerkers van wie ik dacht dat zij de training het hardst nodig zouden hebben om te begrijpen wat we met z’n allen voor ogen hebben, en dat het helemaal niet eng is, bleken juist degenen te zijn die het meeste initiatief namen. Dit gebeurde na de twee dagen training en begeleiding. Voor mij was het duidelijk: zij hebben het licht écht gezien.”
Wendy: “Daar sluit ik mij bij aan. Dat was ook voor mij het meest positieve aspect van de Orange Belt-training. Als laatste positieve noot wil ik nog zeggen dat ik iemand in mijn team heb die de training helaas niet kon volgen omdat hij in Noorwegen woont, maar wel reuze enthousiast was geworden. Hij gaat nu de Online Green Belt-opleiding doen en komt speciaal voor het examen naar Nederland!”
✅ Wil je je team verder ontwikkelen met een incompany training?
Een incompany training biedt de voordelen van maatwerk, flexibiliteit en directe toepasbaarheid binnen de eigen werkomgeving. Al vanaf vijf personen is het zelfs voordeliger om intern een training te organiseren. Bovendien is het leuker om samen met collega’s een opleiding te volgen. Bekijk de mogelijkheden!
Neem contact met ons op: info@mkpc.nl / 070 – 512 31 44
Meer informatie over de Lean Orange Belt opleiding ➜ Lean Orange Belt
Het volledige opleidingsaanbod van MKPC vind je hier ➜ Opleidingen MKPC