Interview

Judith Pol-Staal

Maak in dit interview kennis met Judith Pol, onze energieke trainer die gecertificeerd is als Lean Black Belt en master NLP. Sinds enkele maanden is ze werkzaam bij MKPC en verzorgt ze voornamelijk Lean Six Sigma-trainingen in Groningen en Zwolle. We zijn benieuwd naar haar drijfveren als trainer, de belangrijkste uitdagingen bij het implementeren van Lean in organisaties, en naar haar succesverhalen. Lees je mee?

Hallo Judith, kun je ons iets over jezelf vertellen, wat je ambities zijn en welke weg je hebt bewandeld om een Lean Six Sigma-trainer te worden?

“Mijn naam is Judith Pol-Staal en ik ben 42 jaar oud. Ik woon in het mooie Groningen samen met mijn gezin, bestaande uit mijn man Robbert, onze twee zoons Ruben (13) en Daan (11), en onze chocoladebruine Labrador Jack (3). Mijn ambitie is om mensen te ontmoeten en voortdurend van hen te blijven leren. Daarom volg ik regelmatig trainingen om mezelf verder te ontwikkelen en de opgedane ervaring weer te delen. Ik doe dit zowel in mijn werk als tijdens mijn reizen. Daarnaast geniet ik graag van concerten en festivals.”

Judith Pol _1Judith vervolgt: “Lean kwam ruim 8 jaar geleden op mijn pad dankzij Marc Lammers. Na een gesprek/lezing ontdekte ik dat de Lean-aanpak erg leek op de aanpak die ik al op mijn werk gebruikte. Ik besloot toen om te starten met Lean Six Sigma bij MKPC, onder begeleiding van Ger de Waard. Tijdens mijn Green Belt-opleiding begon er bij mijn huidige werkgever, CIZ, een groep met de Black Belt-training. Ik kreeg meteen de kans om door te gaan en werd ook aangewezen voor een mooie opdracht als Black Belt. Dit was werkelijk geweldig. Samen met twee andere Black Belts mocht ik een geweldige kans grijpen en een bijzondere opdracht uitvoeren.”

Als trainer, wat motiveert jou en hoe zorg je ervoor dat de deelnemers gemotiveerd blijven tijdens de training en in hun dagelijkse werk?

Judith: “Voor mij zijn humor en een goede sfeer erg belangrijk, evenals het delen van ervaringen. Ik vind het leuk om mijn cursisten mee te nemen in de wereld van Lean, NLP, verandering, samenwerking en teamontwikkeling. Hoe meer voorbeelden ze zelf kunnen aanreiken, hoe beter ik kan aansluiten op hun werkzaamheden. Dit maakt het voor mij ook erg afwisselend en plezierig.”

“Mijn succesfactor? Enthousiasme en energie!”

Je hebt ervaring met zowel de “harde kant” als de “zachte kant” van procesverbetering. Kun je uitleggen hoe je deze twee aspecten combineert tijdens je trainingsdagen? Welke benaderingen of technieken gebruik je om de onderstroom aan te pakken?

“Voor zowel de zachte kant als de harde kant is het uiterst belangrijk om nieuwsgierig te blijven.” benadrukt Judith. “Dit geldt zeker in situaties van weerstand, waarbij het essentieel is om te begrijpen waar iemand aan vast wil houden en wat voor hem/haar belangrijk is. Passie en weerstand liggen namelijk dicht bij elkaar. Het is van groot belang om te voorkomen dat je gaat invullen en aannames gaat doen.”

In jouw ogen, wat zijn de belangrijkste uitdagingen bij het implementeren van Lean Six Sigma in een organisatie? En hoe ga je deze uitdagingen aan tijdens je trainingen?

“Consistentie vormt een grote uitdaging, omdat het niet voldoende gewaarborgd wordt en er niet regelmatig wordt gecontroleerd of we nog steeds werken zoals afgesproken. Het is belangrijk om voortdurend te evalueren of dit nog steeds de meest effectieve aanpak is.” Judith vertelt verder: “In mijn trainingen zorg ik voor bewustwording en geef ik handvatten om signalen op te pikken die erop wijzen dat de kwaliteit dreigt te verslappen. Ik benadruk tevens waarom het belangrijk is om alle stappen consequent te volgen.”

judith pol foto  training lean green belt

Kun je ons vertellen over een specifieke prestatie of succesverhaal dat je hebt bereikt als Lean Six Sigma-trainer? Welke factoren hebben volgens jou bijgedragen aan dit succes?

“Ik moet zeggen dat ik in elke training succesverhalen tegenkom, en ik vier deze successen graag. Het motiveert mij enorm.” aldus Judith. “Het is bijzonder bevredigend om iemand die aanvankelijk het nut niet inzag, uiteindelijk zeer gemotiveerd de dag te zien afsluiten en zelfs te overwegen zich in te schrijven voor het vervolg. Ook vind ik het een uitdaging om iemand die moeite heeft met rekenen toch plezier te laten beleven aan het werken met metrics.”

“Mijn succesfactor? Enthousiasme en energie! Ik vind het oprecht fantastisch om te doen en meestal werkt dat aanstekelijk.”

Meer over Lean Six Sigma

 


MKPC opleidingen

WWW.MKPC.NL

Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!