Marco Koet over ‘Thought Leadership’ en de kunst van het weglaten

De kunst van het weglaten

Eén van de eerste dingen die je leert als je een Lean-opleiding volgt, is: Lean is meer dan een gereedschapskist, het is een cultuur. Bij een cultuur horen dragers. Een verzameling van cultuurdragers noemen we verandergemeenschap. Wat een verandergemeenschap kenmerkt? Ze zijn aan elkaar verbonden door een gemeenschappelijke verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen op het gebied van verandering. Ze spreken dezelfde taal, met bijpassend woordenboek, waarin op elke bladzijde dezelfde drie woorden bovenaan staan: Lean Six Sigma. Om de Lean-Six-Sigma-gemeenschap te bedienen, heeft MKPC op haar nieuwe website ruimte gemaakt voor een LSS College. Ik wilde daar meer over weten en interviewde Marco Koet, de oprichter van MKPC.

Krijn Vrolijk
Lean Six Sigma BlackBelt

Ter introductie: hoe zou je jezelf willen typeren?

Als klant- en resultaatgericht. Net zo goed een analyticus als een didacticus. Ik ben volhardend, geef niet snel op. Verder word ik blij van mensen die willen veranderen, willen verbeteren, open staan voor kansen daartoe en niet bang zijn knopen door te hakken. Mensen die met continu verbeteren bezig zijn dus.

Privé ben ik een echte familieman. Houd ik ervan tijd te besteden met mijn vrouw en kinderen. En onder vrienden te zijn. Hobby’s zijn piano spelen en in en rond het huis klussen. We hebben net een nieuw huis gekocht, dus ik kan mijn lol op.

Waarom een nieuwe website? Waarom een LSS College? Of wacht, laat ik beginnen bij het begin: wat is het LSS College?

Het LSS College is een plek op onze nieuwe website waar je allerhande informatie over Lean en Six Sigma aantreft: ‘blogs’ en ‘white papers’ van Master BlackBelts, interviews met oud-deelnemers over de toepassing van Lean Six Sigma in de praktijk, boekrecensies, sjablonen… enfin, te veel om op te noemen.

En om dan maar meteen je waaromvraag te beantwoorden: wij komen met het LSS College tegemoet aan een vraag die veel van onze deelnemers stellen: waar kunnen we meer informatie vinden over Lean Six Sigma, niet alleen over de theorie maar ook over de praktische toepassing ervan? En: hebben jullie ‘formats’ om ons te helpen bij het uitoefenen van Lean Six Sigma? Aan de andere kant willen wij met het LSS College onze autoriteit op het gebied van Lean Six Sigma laten gelden. ‘Thought Leadership’ noemen ze dat ook wel.

Oké, dat verklaart al veel. En dan alsnog: waarom een nieuwe website?

Om te beginnen willen, nee moeten we met onze tijd meegaan. Onze nieuwe website heeft een ‘responsive design’, wat wil zeggen dat hij geschikt is voor je mobiele telefoon. Daarnaast geloof ik erin dat de nieuwe website niet alleen mooier, maar vooral ook overzichtelijker en toegankelijker is dan de oude. Wat je ook zoekt, je bent altijd in maximaal drie klikken op de plaats van bestemming. En dat sluit weer perfect aan bij ons uitgangspunt ‘Continu verbeteren op een eenvoudige en toegankelijke manier.’

Hoewel je er niet naar vraagt, wil ik je tenslotte ook nog graag iets vertellen over de achterliggende gedachte van onze nieuwe website, tegelijkertijd het nieuwe motto van ons bedrijf: de kunst van het weglaten. Dat motto komt voort uit het volgende verhaal.

De ervaring leert dat mensen voldoening halen uit hun werk als zij ervaren zinvol bezig te zijn. Als hun werk aansluit bij hun opleiding, ervaring en competenties en als ze werk doen dat ertoe doet. Voor werkgeluk is het cruciaal al het overbodige weg te halen. MKPC gelooft in Lean Six Sigma als dé aanpak om tot waardevol en efficiënt werk te komen. De kunst van het weglaten.

Wil jij met Marco in gesprek over veranderen en continu verbeteren? Dat kan, als je mailt naar m.koet@mkpc.nl.


MKPC opleidingen

WWW.MKPC.NL

Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!

Lean / Six Sigma / Scrum / Agile / Masterclasses /Workshops

Opleidingsinstituut MKPC leert en helpt organisaties klantgericht, efficiënt en effectief te werken. Zodat zij het verschil kunnen maken naar hun klanten en medewerkers en in staat zijn optimale bedrijfsresultaten te halen. Wij geloven in voortdurend leren en continu verbeteren met aandacht voor het organisatie- en het individuele belang. Opdat bedrijfsresultaten aantoonbaar verbeteren, de betrokkenheid toeneemt en de medewerkers zich als professional blijven ontwikkelen. In onze ervaring en overtuiging is deze aanpak dé manier om aansprekende resultaten te halen en succesvol te zijn voor organisaties én mensen met wie wij zakendoen. Niet voor niets is onze slogan: resultaat-én mensgericht verbeteren!