Lean is goed en direct toepasbaar in mijn bedrijfstak

Drie vragen aan Pascal Milhous

Pascal Milhous is als Projectmanager Innovatie (logischerwijs) verantwoordelijk voor vernieuwing bij Horizon College, een school die – onder andere – deze zin in hun visie heeft staan: Bij het Horizon College word je uitgenodigd je talenten te ontwikkelen en in te zetten, binnen en buiten de school. Pascal rondde in 2019 zijn opleiding bij MKPC af en werd Certified Lean Six Sigma BlackBelt. Benieuwd naar hoe hij vergaarde kennis in de praktijk brengt, belde ik hem voor onze rubriek ‘3 vragen aan’.

Wat was voor jou de aanleiding om een BlackBelt-opleiding te gaan volgen?

In mijn werk bij Horizon College vallen mij twee dingen op. Ten eerste dat de betrokkenheid bij de klant enorm is, ten tweede dat veel processen inefficiënt lijken. Ter verduidelijking: bij ons is de klant een student of een collega. Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden en medewerking om de processen efficiënter te maken en ontdekte al snel dat veel collega’s niet in processen denken. Op zich niet erg, zij willen in elk geval het beste voor de studenten. Het is alleen jammer dat proces-denken niet  gezien wordt als vertrekpunt en middel om de dienstverlening voor de klant te verbeteren. Ik ging op zoek naar een theoretische, edoch praktisch toepasbare basis voor het ontwikkelen van een breder draagvlak voor innovatie en continu verbeteren. Zo kwam ik bij de Lean-Six-Sigma-BlackBelt-opleiding van MKPC terecht.

Hoe was de opleiding?

Wat mij betreft is vooral het Lean-gedeelte goed en direct toepasbaar in mijn bedrijfstak. Ik zie die aansluiting bij Six Sigma minder. Evenzogoed vond ik het interessant om ook die theorie tot me te nemen en heb ik nu een breed beeld van de mogelijkheden van zowel Lean als Six Sigma, waardoor ik kan beargumenteren waarom je niet altijd Six Sigma hoeft toe te passen om toch al heel veel te kunnen verbeteren.

Tijdens de opleiding werd me al snel duidelijk dat het – met name als het gaat om inhoudelijke weerstand – helpt mensen mee te nemen, uit te leggen wat Lean is. Zodoende heb ik via MKPC een incompany Lean-GreenBelt-training geregeld. De deelnemers waren razend enthousiast. Zeven van de tien zijn in één keer geslaagd voor hun examen.

Wat heeft Lean Six Sigma jou opgeleverd?

Sinds afgelopen zomer ben ik Projectmanager Innovatie. Die functie bestond daarvoor nog niet. In mijn nieuwe rol ben ik op zoek naar verbetering vanaf de werkvloer. Ik ervaar veel enthousiasme als ik direct met collega’s praat. Voor onze Good Practice Day had ik een mini-Lean-game ontworpen en die werd zeer enthousiast ontvangen. Tegelijkertijd is de praktijk weerbarstig. Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden. Ik hoor veel ‘Ja-maars’ en mis soms de nieuwsgierigheid. Dat heeft er bijvoorbeeld tot geleid dat quick wins – om de verandering te laten vliegen – niet de verwachte vier weken maar vier maanden duurden. Dat vertelt iets over hoe flexibel wij zijn, hoe lastig we het vinden de scope vast te houden en hoe belangrijk het vertonen van eigenaarschap door proceseigenaren is. Evenzogoed: we gaan de goede kant op, er lonkt perspectief.

Meer weten over de opleiding die Pascal gedaan heeft? Kijk dan eens op https://mkpc.nl/lean-six-sigma-opleiding/blackbelt/ of neem contact met ons op via info@mkpc.nl of 070 512 31 44.