Maak je processen foutbestendig met
De Poka Yoke methode
Maak je processen foutbestendig met
Poka Yoke is een belangrijk concept binnen Lean Six Sigma dat zich richt op het minimaliseren van fouten en het verbeteren van proceskwaliteit. Hier leggen we de betekenis uit en tonen we hoe deze tool wordt toegepast binnen Lean Six Sigma.
Wat is Poka Yoke?
Het is een techniek die tot doel heeft menselijke fouten te voorkomen of te detecteren voordat ze schade kunnen veroorzaken. Het werd geïntroduceerd door de Japanse ingenieur Shigeo Shingo als onderdeel van het Toyota Production System.
Het woord “Poka” betekent “onbedoelde fout” en “Yoke” betekent “voorkomen”. Het idee erachter is om systemen zodanig te ontwerpen dat het bijna onmogelijk wordt om fouten te maken.
Poka Yoke in Lean Six Sigma
Binnen Lean Six Sigma wordt Poka Yoke beschouwd als een cruciaal hulpmiddel om variatie en defecten in processen te verminderen. Het maakt deel uit van de DMAIC-cyclus (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) en wordt toegepast in de Improve-fase om potentiële bronnen van fouten te identificeren en aan te pakken.
Poka Yoke helpt bij het identificeren van situaties waarin fouten kunnen optreden en biedt oplossingen om deze fouten te voorkomen. Het kan worden toegepast op verschillende aspecten van een proces, zoals ontwerp, productie, assemblage, verpakking en inspectie.
Voorbeelden van Poka Yoke
Hier volgen drie korte voorbeelden van Poka Yoke-methoden die in verschillende industrieën kunnen worden toegepast:
1. Kleurcodering: Kleurcodering kan worden gebruikt om verschillende onderdelen of gereedschappen te onderscheiden en menselijke fouten te verminderen. Bijvoorbeeld, door verschillende kleuren te gebruiken om schroeven van verschillende maten aan te geven, worden ze correct gebruikt tijdens assemblage.
2. Vormgebaseerde geleiding: Een gat met een specifieke vorm kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat componenten of onderdelen op de juiste manier worden geplaatst. Als de vorm niet overeenkomt, past het onderdeel niet, waardoor assemblagefouten worden voorkomen.
3. Sensorgebaseerde detectie: Sensoren kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid van bepaalde onderdelen te detecteren of om te controleren of een bepaalde handeling is uitgevoerd. Bijvoorbeeld, een sensor kan controleren of een deur gesloten is voordat een machine wordt ingeschakeld, om ongelukken te voorkomen.
De weg naar foutloze processen
Door het toepassen van Poka Yoke-methoden kunnen organisaties de kwaliteit van hun processen verhogen, productiviteit verbeteren en de klanttevredenheid verhogen. Het is een zeer effectieve manier om fouten te voorkomen voordat ze optreden, wat bijdraagt aan het bereiken van een efficiënte en kwaliteitsgerichte organisatie.
Leer Lean Six Sigma bij MKPC!
Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!