Een andere manier van denken en doen!

Key Elementen van Organizational Behavior Management

Het belang van OBM ofwel Effectief Beïnvloeden van Gedrag in organisaties

Als je veranderingen in organisaties wilt doorvoeren gaat het niet alleen om de kwaliteit van de verbeteringen, maar juist ook om de acceptatie ervan én dat de verbeteringen daarna in stand blijven. Het veranderen van gedrag is een vak apart en we zien dan ook dat leidinggevenden, projectleiders en consultants steeds meer behoefte hebben aan nieuwe methodes om alle betrokkenen mee te laten veranderen. Hier komt Organizational Behavior Management om de hoek kijken.

OBM maakt gebruik van de wetten van de natuur om gedrag te ontwikkelen, in stand te houden of te laten afnemen. Daarnaast geeft OBM change managers de tools om werknemers te helpen goede prestaties te leveren en gemotiveerd te werken.

SETTING THE STAGE

Setting the Stage_ OBM

Het eerste aspect waar we naar kijken is het inrichtingsvraagstuk. Wat is er voor nodig zodat iemand bepaald gedrag kan én mag vertonen, ook wel ‘setting the stage’ genoemd. Gaat het om gedrag wat niet (meer) gewenst is, dan kijken we initieel naar wat de aanleiding van het gedrag is.

GEVOLGEN

Organizational Behavior Management Element

Vervolgens focussen we met Organizational Behavior Management op wat er volgt op het gedrag. Oftewel, wat zijn de consequenties voor de persoon in kwestie. Wanneer gedrag wordt beloond, dan wordt de kans steeds groter dat het zich herhaald. Als de beloning uitblijft, neemt het gedrag af.

VALKUILEN

Valkuil_Organizational Behavior Management ElementUiteraard zijn er ook valkuilen en veel gemaakte fouten bij het beïnvloeden van gedrag. Een beloning is immers persoonlijk. Wellicht heb je zelf al eens ervaren dat je iemand een compliment gaf en dat totaal verkeerd werd opgevat… Of misschien heb je ooit een verjaardagscadeau gekregen waarvan je dacht ‘wat moet ik er mee’…

De Medewerker van de Maand lijkt een goed idee om mensen te motiveren. Op de korte termijn zal het succes hebben, maar daarna zal het snel de keerzijde van de medaille laten zien. Denk maar eens aan wat er gebeurt als iemand twee of drie keer achter elkaar ‘wint’. De rest zal al snel afhaken (want die ene zal toch wel weer winnen) en de persoon zelf wordt slachtoffer van zijn of haar eigen succes omdat het meer werk oplevert vanwege het feit dat de beste mensen naar voren worden geschoven om het werk te verrichten. Onderling wordt het er ook niet beter op vanwege de haat en nijd dat de mens nu eenmaal in zich heeft.

EXTRA TOOLS

Toolbox_Organizational Behavior Management Element

Binnen de opleiding besteden we aandacht aan al deze elementen en nog veel meer. De trainers van MKPC ondersteunen jou met het begrijpen en analyseren van gedrag en het effectief beïnvloeden ervan. Neem gerust een praktijkcasus mee zodat je direct met OBM aan de slag kan gaan en daarin begeleid wordt door onze OBM experts.

Organizational Behavior Management is echt een andere manier van denken en doen waardoor je een extra tool in je toolbox krijgt. Daardoor loop je met OBM op de kudde vooruit en we zien dan ook dat OBM steeds verder het bedrijfsleven bereikt!

Wat levert een opleiding OBM op?

Opleidingsinstituut MKPC MKPC logoverzorgt landelijk opleidingen OBM (Effectief Beïnvloeden van Gedrag) 

Wij leren je in 3 lesdagen de aanpak om het gedrag van mensen te begrijpen én te veranderen. Je krijgt de juiste kennis en vaardigheden mee om veranderingen succesvol door te voeren.

  • Je leert effectief beïnvloeden dankzij de natuurlijke mechanismes van een mens
  • Je kunt zelfstandig een Prestatie-verbeterplan (PVP) maken en succesvol uitvoeren
  • OBM is makkelijk toe te passen door vaste stappen te doorlopen
  • Al significant merkbaar resultaat na 6-8 weken vanaf de interventie

Wordt opgeleid tot het erkende certificeringsniveau van OBM Practitioner! Voor meer informatie en inschrijven voor de opleiding: Opleiding Effectief Beïnvloeden van Gedrag (OBM). Of neem contact met ons op, via info@mkpc.nl of 070 512 31 44.


MKPC opleidingen

WWW.MKPC.NL