Door de bril van…

Surveillant Marleen van Baarlen

Marleen van Baarlen vervult de rol van examensurveillant binnen ons team. Met haar verantwoordelijkheid voor het toezicht tijdens de Lean Six Sigma-examens, speelt ze een cruciale rol in het waarborgen van een soepel verlopend examenproces. In dit interview geeft ze een inkijkje in wat cursisten te wachten staat op zo’n belangrijke examendag.

Eerst even voorstellen, wie is Marleen?

Ik ben Marleen, een gepensioneerde vrouw die haar hele leven heeft gewerkt in verschillende functies. Ik heb ook een woonaccessoires winkel gehad, en voordat ik met pensioen ging, was ik patiëntenvoorlichter in een ziekenhuis. Sinds iets meer dan 2 jaar woon ik in Twisk, Noord-Holland. Voorheen heb ik 10 jaar op Aruba gewoond. Ik ben gek op brillen en draag altijd een exemplaar op mijn neus dat bij mijn outfit past.

Wat heeft je gemotiveerd om als examen begeleider bij een MKPC aan de slag te gaan?

Jessica van der Velden, adviseur & trainer-coach bij MKPC, heeft mij benaderd. We hebben gedurende lange tijd samengewerkt in het ziekenhuis in Leidendorp, en dit heeft geleid tot deze mogelijkheid.

“Het behalen van het diploma is van waarde en iets om trots op te zijn.”

Als surveillant ben je verantwoordelijk voor het verwelkomen van de cursisten en het begeleiden van de kandidaten. Daarnaast ook het waarborgen van een soepel verlopend examen proces. Hoe ziet een typische dag als surveillant eruit?

Een typische dag als surveillant begint met de examenkandidaten één voor één te verwelkomen, waarbij ik merk dat ze onder de indruk zijn van wat hen te wachten staat. Zodra iedereen aanwezig is, stel ik mezelf voor en geef ik hen de richtlijnen. Deze omvatten het opbergen van alle spullen, zoals boeken die nog op tafel liggen, en het neerleggen van tassen op de grond. Mobiele telefoons moeten uitgeschakeld en opgeborgen worden. Ik vraag hen om stil te zijn en niet met elkaar te overleggen.

rekenmachineexamenAls ze naar het toilet gaan, mogen ze hun mobiel niet meenemen. Als iemand eerder klaar is met het examen, kan diegene de papieren inleveren en het lokaal zachtjes verlaten. Kandidaten kunnen van tevoren koffie, water of thee halen, maar niet tussentijds. Wanneer iedereen er klaar voor is, deel ik de enveloppen uit met de examenvragen. Alleen een kladpapier, pen, rekenmachine en eventueel wat te drinken zijn toegestaan op tafel. Daarna kunnen ze van start gaan.

Wat valt je op tijdens het examen?

Tijdens het examen valt het mij op dat de kandidaten zeer geconcentreerd bezig zijn, omdat de stof behoorlijk uitdagend is. Het behalen van het diploma is van waarde en iets om trots op te zijn.

De groepen die de examens afleggen variëren in grootte en bestaan vaak uit een mix van examenkandidaten met verschillende niveaus. Dit omvat zowel Lean (Six Sigma) Green Belts als Black Belts, evenals Engelstalige examens. Examens duren meestal zo’n 2 á 3 uur. Ik benadruk altijd dat als iemand eerder klaar is, de rest zich niet opgejaagd moet voelen en rustig het examen kan afmaken. Zo voorkom ik dat anderen denken: “Oh, die is al klaar, nu moet ik ook als een speer aan de slag gaan!” Ongeveer een half uur voordat de tijd om is, herinner ik de kandidaten aan de resterende tijd.

Marleen van Baarlen

De examens vinden plaats door heel het land, hoe vind je het om naar diverse locaties te reizen?

Wat betreft het reizen naar diverse locaties voor de examens, vind ik dat prima. Onlangs ben ik naar Groningen en Sneek geweest. Ik reis dan met mijn auto over de afsluitdijk. In oktober zal ik weer een examengroep surveilleren, ditmaal in het Mercure hotel in Amsterdam. Zo kom ik nog eens ergens!

MKPC opleidingen

WWW.MKPC.NL

Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!