Kan MKPC ook BTW vrij facturen?

Opleidingen vrij van btw

 

Achtergrond
Organisaties die een btw-vrijstelling hebben of particulieren die geen btw kunnen terugvorderen, kunnen bij ons een opleiding (met eventueel daaraan verbonden coaching) vrij van btw gefactureerd krijgen. Dat betekent dat de vermelde prijzen bij het volledige opleidingsaanbod van MKPC B.V., zoals dat op de website staat (www.mkpc.nl), niet vermeerderd wordt met de gebruikelijke 21% btw. Kom je als organisatie of als particulier in aanmerking voor de btw vrijstelling, dan ontvang je onze factuur via MKPC Beroepsopleidingen B.V.. Dit is het onderdeel van MKPC dat geregistreerd is bij CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) en op basis daarvan btw-vrije opleidingen mag aanbieden.

Btw-vrij geldt voor aangewezen organisaties
Het is geen vrije keuze om btw-plichtig of juist vrijgesteld te zijn van btw. Bij de Belastingdienst is na te gaan welke organisaties vrijgesteld zijn van btw, zoals banken, verzekeraars, organisaties in de (non-profit) gezondheidszorg, gemeentes, overheden, waterschappen, onderwijsinstellingen en particulieren die geen btw kunnen terugvorderen.

Btw-vrij scheelt jou in de kosten
Voor jou of jouw organisatie scheelt dat dus in de kosten! Je hoeft immers geen rekening te houden met de 21% btw bovenop de vermeldde prijzen. Wel moet je rekening houden met een toeslag van 11%, die nodig is om de kosten te dekken om deze mogelijkheid aan te bieden. Per saldo echter alsnog een voordeel van ongeveer 10%!

Rekenvoorbeeld

  1. Je bent btw-plichtig en kan de betaalde btw terugvorderen: De prijs van een Lean Green Belt opleiding € 1.950,00 (excl. btw). Op de factuur van MKPC B.V. aan jou staat dit bedrag, vermeerderd met 21% btw. Het bedrag op de factuur wordt € 1.950,00 + € 409,50 (de btw) = € 2.359,50. Deze btw is overigens door jouw organisatie via de aangifte terug te vorderen bij de Belastingdienst.
  2. Je bent vrijgesteld van btw en kan deze dus niet terugvorderen: De prijs van een Lean Green Belt opleiding € 1.950,00 (excl. btw). Op de factuur van MKPC Beroepsopleidingen B.V. aan jou staat dit bedrag, vermeerderd met 11% compensatie voor de kosten. Het bedrag op de factuur wordt € 1.950,00 + € 214,50 = € 2.164,50. Per saldo dus een voordeel van € 195,00!
  3. Hoe werkt het? Mag je aanspraak maken op een btw-vrije factuur, dan geef je dat aan op het inschrijfformulier van de opleiding waarvoor je je wilt inschrijven. Op het inschrijfformulier vink je het vakje ‘factuur btw-vrij’ aan.
  • Let op: je bent er zelf verantwoordelijk voor of je keuze ook terecht is! Check dit bij twijfel altijd bij je boekhouder/accountant of bij de belastingdienst.
  • Vragen? Heb je nog vragen over deze regeling, neem dan contact op met ons kantoor via telefoonnummer 070 – 512 31 44. Wij denken graag met je mee!