Blended learning is een mix van verschillende leervormen, zoals klassikale training en e-learning.

MKPC maakt blended learning Yellow Belt voor de Provincie Fryslân

Recentelijk ontwikkelde Laurens Smit van MKPC een blended learning Yellow Belt voor de provincie Friesland.

Benieuwd naar achtergrond en eerste indrukken van dit traject spraken we Edgar van der Staay, Lean Coördinator en Agile Scrum Coach bij de provincie Friesland. Vanuit zijn rol als Lean coördinator was hij medeverantwoordelijk voor de implementatie van het blended-learning-project.

Vanuit welke behoefte is de blended learning YellowBelt tot stand gekomen?

In 2017 werd door onze directie besloten alle processen een Lean-traject te laten doorlopen. Inmiddels zijn meer dan honderd prosessen geïnventariseerd. Er is een Lean-team opgezet, dat deze trajecten faciliteert. In 2018 werden Green- en Yellow Belt trainingen gegeven. We ontdekten dat voor het goed doorlopen van de Lean-trajecten en het waarborgen van continu verbeteren Lean-kennis op de werkvloer aanwezig moet zijn. Het starten van een Yellow Belt-training bij een afdeling die tegelijkertijd een Lean-traject start, biedt groot voordeel, omdat de medewerkers dezelfde taal spreken als de Green Belt die het project doet. Met de dubbele aanpak werd momentum gecreëerd, wat de slaagkans van de Lean-projecten aanzienlijk verbeterde. Een ander voordeel van het meenemen van Green Belts naar het eerste deel van de Yellow Belt-training van de afdeling waar ze werden ingezet, was dat ze elkaar leerden kennen en dat Green Belts meteen wisten welke problemen er op de afdelingen speelden. Door de hoeveelheid projecten die we de komende twee jaar gaan uitvoeren, lijkt het ons noodzakelijk de Yellow Belt-training door eigen mensen in huis te geven. Vandaar het blended-learning-traject met MKPC.

Hoe verliep het proces van het maken van de blended learning Yellow Belt?

Ik nam de functie van projectleider halverwege over, mijn voorganger heeft dit proces in gang gezet. Wat mij erg is bevallen, is dat MKPC strakke regie voerde, waardoor wij ontzorgd werden. Daarbij bood MKPC mij de mogelijkheid, ondanks de vooraf strak gedefinieerde opzet, wijzigingen aan te brengen in de aanpak en mee te denken. Naast het ontwikkelen van de e-learning-modules moesten Green Belts getraind worden om les te gaan geven. Met vier anderen heb ik deze training doorlopen. Ik vond de opzet en inzet van MKPC echt goed en heb in de beoordeling dan ook een negen gegeven.

En wat zijn de eerste bevindingen?

We hebben vertrouwen in het e-learning-systeem, we gaan er waarschijnlijk meer dan honderd personen mee opleiden. De mensen die de training hebben gevolgd, willen de cursussen ook graag gaan geven, dat blijkt wel uit de aanmeldingen die we hebben ontvangen. In de pilot hebben we samen met MKPC tien nieuwe Yellow Belts opgeleid, die bijna allemaal examen gaan doen. Al met al een mooie start van de uitrol van dit project.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een blended-learning-traject bij MKPC? Neem  dan eens contact met ons op via info@mkpc.nl of 070 512 31 44.


MKPC opleidingen

WWW.MKPC.NL

Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!

Lean / Six Sigma / Scrum / Agile / Masterclasses /Workshops

Opleidingsinstituut MKPC leert en helpt organisaties klantgericht, efficiënt en effectief te werken. Zodat zij het verschil kunnen maken naar hun klanten en medewerkers en in staat zijn optimale bedrijfsresultaten te halen. Wij geloven in voortdurend leren en continu verbeteren met aandacht voor het organisatie- en het individuele belang. Opdat bedrijfsresultaten aantoonbaar verbeteren, de betrokkenheid toeneemt en de medewerkers zich als professional blijven ontwikkelen. In onze ervaring en overtuiging is deze aanpak dé manier om aansprekende resultaten te halen en succesvol te zijn voor organisaties én mensen met wie wij zakendoen. Niet voor niets is onze slogan: resultaat-én mensgericht verbeteren!