Interview met trainer

Marko Steenbergen

In gesprek met Marko Steenbergen, trainer en coach bij MKPC. We interviewen hem over zijn achtergrond, zijn passie voor het vak en de uitdagingen die hij tegenkomt bij het trainen in Lean Six Sigma. Met zijn unieke mix van bèta-achtergrond en mensgerichtheid biedt Marko een waardevolle kijk op hoe Lean Six Sigma kan worden toegepast in de praktijk.

Marko SteenbergenKun je iets vertellen over je achtergrond: Wie is Marko en wat inspireerde je om trainer te worden, specifiek binnen het vakgebied van Lean Six Sigma?

Ik heb een stevige bèta-achtergrond (natuurkunde). Daarnaast altijd veel plezier gehad in het werken met processen en hoe mensen samenwerken. Tijdens mijn studie gaf ik bijles en heb ik wiskunde en natuurkunde gegeven op de middelbare school. Lean Six Sigma voelde voor mij als een echt thuiskomen, omdat zowel mijn bèta- als mijn menskundige kant werd aangesproken. Toen we in mijn bedrijf Green Belt-trainingen gingen geven, stond ik vooraan om trainer te worden.

Wat waarschijnlijk veel over mij zegt, is dat ik in het begin de training echt lastig en vervelend vond om te geven; we deden dat aan de hand van een presentatie en iedere slide had een vastgestelde doorlooptijd. Pas toen ik de training mij eigen begon te maken, kon het bij mij gaan leven. Toen kon ik inspelen op de behoeften in de groep, door bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden te noemen, onderwerpen verder uit te diepen of zaken op een andere manier uit te leggen. Het is wellicht duidelijk dat tijdmanagement voor mij een uitdaging blijft.

“Ik daag iedereen uit om mij het vuur aan de schenen te leggen met vragen; daaruit ontstaan vaak de leukste inzichten en gesprekken.”

Kun je ons (kort) meenemen door een typische Lean Six Sigma trainingsdag? Wat kunnen deelnemers verwachten?

Op een trainingsdag probeer ik altijd de balans in de gaten te houden van het energieniveau in de groep. Door in te zetten op verschillende leerstijlen (theorie, praktijk, reflectie, ervaren) en iedereen de ruimte te geven voor eigen verantwoordelijkheid, lukt dat mij uitstekend. Dit blijkt ook uit de cijfers van de evaluaties na iedere training (achten en negens). Ik draai geen lesje af, maar probeer in te spelen op de behoeften die er leven. Ik daag iedereen uit om mij het vuur aan de schenen te leggen met vragen; daar komen vaak de leukste inzichten en gesprekken uit.

Welke specifieke vaardigheden en kwaliteiten beschouw je als essentieel voor iemand die Lean Six Sigma goed wil beheersen?

Nieuwsgierigheid en interesse in mensen en hun manier van samenwerken. Daarnaast heb ik de drang om dingen beter te maken, overzicht te hebben of te creëren, aandacht te hebben voor feiten en ik kan kritisch zijn. Voor Six Sigma is wiskundig inzicht handig (denk aan wiskunde A of B op school), omdat we met metingen en getallen werken.

Marco Steenbergen trainer

“Voor tools die niet lijken te passen op een vakgebied, probeer ik praktische voorbeelden te geven van hoe ik zelf zoiets toch heb kunnen toepassen in een situatie.”

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor deelnemers tijdens Lean Six Sigma-trainingen? Hoe help je hen die te overwinnen?

Goed samenwerken heeft altijd te maken met groepsdynamiek, dat is meestal een eerste horde om te nemen. De vraag is: hoe kan ik in deze groep mijn plek vinden om zoveel mogelijk te leren? Als trainer probeer ik groepen een spiegel voor te houden door te wijzen op hun doelen in combinatie met hun gedrag. De inhoud van de training is zeer divers; sommige onderwerpen kunnen tot weerstand leiden. Denk bijvoorbeeld aan formules of aan onderwerpen die wat lastiger toe te passen zijn op je eigen vakgebied. Bij formules ben ik scherp op wanneer mensen ‘vol’ raken; dan stop ik en ga ik op een later moment verder. Voor tools die niet lijken te passen op een vakgebied, probeer ik praktische voorbeelden te geven van hoe ik zelf zoiets toch heb kunnen toepassen in een situatie.

Wat vind je het meest voldoening gevend aan het werken als Lean Six Sigma-trainer?

De vrijheid, mensen en bedrijven blij maken en bezig blijven met praktische aspecten van verbeteren.

Hoe blijf je zelf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen Lean Six Sigma? En heb je nog tips?

Ik luister graag naar audioboeken in de auto. Uitwisseling met collega’s en daarnaast zijn er allerlei LinkedIn-groepen om te volgen of nieuwsbrieven om op te abonneren. Als tip kan ik adviseren om MKPC op LinkedIn te volgen. Als je van grappige maar toch serieuze perspectieven houdt zou je eens Procesje.nl van Emiel Kelly kunnen bekijken. Kijk ook eens naar de handige gratis tools (templates & reference cards) die MKPC aanbiedt om je te ondersteunen bij het toepassen van Lean Six Sigma.


Investeer in jouw bedrijf, werk of project met een opleiding van MKPC > Bekijk ons opleidingsaanbod!

BLOG website banner mkpc 2024

www.mkpc.nl