Sturen op vraag en flow met

Kanban

Meer overzicht en minder verspilling

Wil je processen efficiënter inrichten en tegelijkertijd beter inspelen op de vraag? Deze methode is een slimme en visuele manier om werkprocessen soepel te laten verlopen. Of het nu gaat om een productielijn of een administratief proces, met Kanban krijg je overzicht, voorkom je verspilling en verbeter je de doorlooptijd.

Oorspronkelijk ontwikkeld door Toyota, is het inmiddels een beproefde aanpak binnen Lean en Six Sigma. Niet alleen in productieomgevingen, maar ook daarbuiten. Maar wat maakt het nou zo effectief en hoe pas je het toe?

kanban bord

Wat is Kanban?

Het woord ‘Kanban’ betekent ‘signaal’ of ‘kaart’ in het Japans. En dat is precies wat het is: een visueel systeem dat werkt met kaarten of signalen om werk in gang te zetten, maar alleen als daar écht vraag naar is. Centraal in de Kanban methode staat het pull-systeem: werk wordt pas opgepakt als er vraag naar is. Dit voorkomt overproductie, wachttijden en onnodige voorraad. Zo ontstaat een continue, gebalanceerde flow.

Welke soorten Kanban-kaarten zijn er?

Binnen Kanban worden verschillende soorten signalen of kaarten gebruikt, elk met een specifieke rol:

  1. Production (Make) Kanban: Geeft aan hoeveel producten er geproduceerd moeten worden om de voorraad aan te vullen.
  2. Withdrawal (Move) Kanban: Signaleert dat onderdelen of producten verplaatst moeten worden naar de volgende processtap.
  3. Signal (Batch) Kanban: Wordt gebruikt om batchproductie te starten zodra een bepaalde grens in de voorraad is bereikt.
  4. Two-bin Kanban: Dit systeem maakt gebruik van twee bakken om voorraad te beheren. Wanneer de ene bak leeg is, wordt het signaal gegeven om de voorraad aan te vullen .

Kanban bord

Hoe pas je het toe in praktijk?

De kracht zit in de eenvoud én flexibiliteit. Daarnaast is het breed inzetbaar.

In productieprocessen zorgt het voor een soepele doorstroming van materialen en voorkomt het onnodige voorraad. Stel je voor dat een bedrijf verschillende kleuren ballen produceert. Voor elke processtap wordt er een voorraad van één exemplaar per kleur aangehouden. Wanneer een klant een bal bestelt, wordt de voorraad aangevuld door een signaal (Kanban) naar het vorige proces om een nieuwe bal te produceren .

Maar ook in administratieve of dienstverlenende processen komt de methode goed van pas. Bijvoorbeeld: een team dat klantaanvragen verwerkt, kan met een digitaal Kanban-bord (zoals Trello of Jira) de status van elke aanvraag visueel bijhouden, van ontvangst tot afhandeling. Het wordt direct duidelijk waar knelpunten zitten en wat prioriteit heeft.

Waarom Kanban werkt

De methode zorgt voor rust, overzicht en meer controle over je processen. Het maakt werk zichtbaar, beperkt multitasking en helpt teams focussen op wat écht nodig is. Dankzij het pull-systeem stem je processen direct af op klantvraag, wat leidt tot kortere doorlooptijden en minder verspilling.

Wil je écht het maximale halen uit deze methode? Dan is het slim om je te verdiepen in Lean Six Sigma. Daar leer je hoe je Kanban niet alleen gebruikt, maar ook strategisch inzet voor structurele verbetering.


Banner opleidingen mkpc

✅Opleidingen en trainingen die je op weg helpen

Wil je de Kanban methode effectief toepassen in jouw organisatie? Dan is het goed om te investeren in de juiste kennis en begeleiding. Overweeg een training in Lean Six Sigma. Bijvoorbeeld een Yellow Belt, Green Belt of Black Belt training. Deze opleidingen geven je praktische handvatten om Kanban te gebruiken als onderdeel van een groter verbetertraject.


BLOG website banner mkpc 2024

Resultaat- en mensgericht verbeteren met MKPC!