“Als je de techniek vervangt, moet je ook naar je processen kijken”

Vijf vragen aan Malou van Rijn – Olympia Uitzendbureau

Malou van Rijn is Senior Financial Controller en Team Lead Accounting bij Olympia Uitzendbureau. Zij rondde in 2021 haar opleiding bij MKPC af en werd Lean Six Sigma Green Belt. Benieuwd naar hoe zij de opleiding heeft ervaren en de vergaarde kennis in de praktijk gaat brengen, spraken wij af voor een interview.

Je hebt onlangs een opleiding gevolgd bij MKPC. Welke opleiding heb je gevolgd en wat was hiervoor de aanleiding?

Ik heb de Lean Six Sigma Green Belt opleiding gevolgd bij MKPC. De aanleiding hiervoor gaat eigenlijk jaren terug, want ik wil deze opleiding al tien jaar doen. Een vriendin van mij is Master Black Belt en ze vertelde er weleens wat over, dit wekte mijn interesse. Bij verschillende werkgevers heb ik in het verleden gevraagd of ik de opleiding mocht doen, waarop ze enthousiast reageerden, maar het kwam er eigenlijk nooit van.

Bij Olympia stelde ik dezelfde vraag. Ik wilde de opleiding heel graag doen, omdat het een bepaalde vorm van logica heeft en ik had het gevoel dat het heel goed bij mij zou passen. Vanuit de Olympia Academy kreeg ik de mogelijkheid om aan deze opleiding deel te nemen.

De aanleiding voor Olympia is omdat het businessmodel van de organisatie in korte tijd heel erg is . We zien dat er in de supportfuncties in de eigen vestigingen andere processen ontstaan dan in de franchisevestigingen. Er is een intrinsieke behoefte aan end-to-end denken, ketendenken en procesgestuurd veranderen.

Welke onderdeel (of onderdelen) sprong er voor jou uit en waarom?

Ik maakte mij het meest zorgen om het Six Sigma deel. Wiskunde is nooit mijn sterkste kant geweest. Maar toen ik het boek opensloeg begreep ik het wel. Dat was voor mij persoonlijk een kleine overwinning.

Het spel vond ik het leukste onderdeel. Dat maakte het meer levend. Vooral de groepsdynamiek, je ziet dan zoveel verschillende persoonlijkheden die allemaal anders naar het vraagstuk kijken, dat ik af en toe ook gewoon een stap achteruit heb gedaan en alleen maar gekeken heb naar wat er nu gebeurt in die groepen. Normaal gesproken neem ik zelf vaak de leiding, maar dat heb ik nu eens bewust niet gedaan.

Je ziet in de opleiding dat je de theorie moet snappen, maar ook in de praktijk in staat moet zijn om goed om je heen te kijken wat er nu daadwerkelijk gebeurt. Het is een combinatie van modellen, en een gedachtegoed, maar je krijgt ook een stukje menselijk gedrag mee en hoe ga je daarmee om. In het spel kwam dit allemaal bij elkaar.

Hoe wil je de opgedane kennis in praktijk brengen?

Olympia is de afgelopen 5 jaar heel erg veranderd. Wij waren een organisatie met eigenlijk alleen maar franchise-ondernemers en een kleine kernorganisatie, het hoofdkantoor. Nu zijn wij een organisatie waarvan de helft van de Olympia vestigingen in eigen beheer wordt geëxploiteerd . Daarmee is het businessmodel veranderd. Er zijn andere behoeften, wensen en eisen ontstaan waarbij Lean Six Sigma fantastisch van te pas kan komen.

We zijn op dit moment bezig met een ERP-implementatie waarbij wij het volledige finance- en HR-systeem aan het vervangen zijn. Als je de techniek vervangt, moet je ook naar je processen kijken. Dat betekent dat deze opleiding daar fantastisch bij van pas komt. Een Black Belt waarmee ik samenwerk, leidt dit project, dit is voor mij super leerzaam.

Wij zijn benieuwd: hoe zijn de opleiding en de trainer zijn bevallen?

Ik vond het heel leuk en interessant om te doen en ik zat er echt met een doel voor mijzelf, het stond al tien jaar op mijn lijstje. Ook de afwisseling van dat wat we uitgelegd kregen van Ger (de trainer) en het spel wat we hebben gedaan vond ik echt fantastisch. Het is best een intensieve opleiding, met veel informatie in korte tijd. Ik had tijd thuis nodig om het allemaal te laten landen en bezinken.

Tenslotte, hoe ging je examen?

Ik heb drie dagen voor mijzelf genomen om nog even goed door de stof heen te gaan en de proefexamens te maken. Het examen was niet makkelijk. Ik merkte dat ook wel een beetje aan de groep om mij heen met het geluid van schuifelende voetjes, een tikkend pennetje en intensief gebruik van de rekenmachine.

Bij thuiskomst kreeg ik van mijn man, nog voordat de uitslag bekend was, een hele grote bos met rode rozen. Ik ben voor mijn examen geslaagd met 80 goed van de 100 vragen en op het Six Sigma onderdeel heb ik het best gescoord. En daar ben ik best trots op!

Meer weten over de opleiding die Malou gedaan heeft? Kijk eens hier: Lean Six Sigma Green Belt of neem contact met ons op via info@mkpc.nl of 070 512 31 44.