Leidinggeven aan Lean

Niveau: HBO niveau
Duur en doorlooptijd: 6 dagdelen, verspreid over een periode van 3-4 maanden
Aantal deelnemers: 6 – 8 deelnemers
Opleidingsvariant: klassikaal
Prijs: € 1.295,00 (excl. BTW), inclusief opleidingsmateriaal en arrangement

Algemeen

 Steeds meer bedrijven krijgen te maken met Lean Six Sigma. Maar hoe voer je als verantwoordelijke zelf maximaal regie en creëer je met je medewerkers en business partners een win-winsituatie voor de lange termijn?

De belangrijkste uitdaging van de Lean manager is het borgen van de Lean filosofie en werkwijze in de organisatie. De nadruk ligt daarom in deze opleiding vooral op Lean (het denkkader voor het procesdenken en het veranderkundige deel). Het gaat er immers om Lean echt werkend te krijgen! Op een manier waarin alle betrokkenen het ‘continu verbeteren’ van de processen en de organisatie en het ‘continu leren’ van elkaar als vanzelfsprekend ervaren.

Belangrijk hierin is daarom vooral de veranderkundige kant van het doorvoeren van (proces)verbeteringen. Niet (alleen) het proces staat centraal, maar juist ook de medewerkers die uitvoering aan deze processen geven en een centrale rol spelen in het laten slagen van de verandering. En het is aan de manager hier op een effectieve wijze leiding aan te geven!

In deze managementtraining maak je kennis met de principes van Lean Six Sigma en de meest effectieve manier van leidinggeven (rolinvulling) in een organisatie waarin ‘continu leren’ en ‘continu verbeteren’ het uitgangspunt is. Deze opleiding verheldert de competenties en vaardigheden die de moderne, eigentijdse manager nodig heeft en helpt je bij je ontwikkeling als Lean leidinggevende.

Deze opleiding geeft helderheid over wat het de organisatie oplevert om Lean te implementeren en wat er voor nodig is om dat te realiseren. Tijdens deze opleiding wordt door de deelnemers besproken en vastgesteld wat voor hun het doel is om Lean binnen jouw organisatie te implementeren, welke beweging daarbij wenselijk is en hoe jij actief – vanuit de Lean filosofie – je bijdrage aan die beweging kan leveren.

Als jij een actieve bijdrage wilt leveren aan het doorvoeren van een blijvend succesvolle Lean organisatie, is de opleiding ‘Leidinggeven aan Lean’ voor jou een uitgelezen kans!

Doelgroep
Deze opleiding, op HBO denk- en werkniveau, is vooral bedoeld voor leidinggevenden en senior projectleiders die werkzaam zijn in een functie waarin de werkwijze van Lean in organisaties is of wordt geïmplementeerd. In die rol krijgen zij vooral te maken met de filosofie van Lean (‘Lean zijn’) en minder met de uitvoerende werkwijze en toepassing van de technieken en tools van Lean (‘Lean doen’).
Om aan deze opleiding mee te kunnen doen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel is het handig vooraf enige kennis te hebben van Lean.

Om de praktische toepasbaarheid van de opleiding te kunnen ervaren, helpt het als je werkt in een organisatie die Lean toepast of dat binnenkort gaat doen. Je kan dan gedurende de opleiding je eigen casus inbrengen.

Wat kun je na de opleiding?
Na deze opleiding bent je in staat aan te geven hoe Lean Six Sigma bijdraagt aan de doelstellingen van jouw bedrijf. Je weet op de juiste manier verbeterprojecten te starten en te begeleiden en je kent de succes- en faalfactoren bij het (organisatie- en ketenbreed) invoeren van Lean Six Sigma. Ook biedt deze opleiding je inzicht in je eigen voorkeursstijl van leidinggeven en hoe die aansluit op de meest effectieve leiderschapsstijl in een Lean Six Sigma omgeving. Deze opleiding draagt daarmee bij aan de cultuur- en gedragsverandering binnen je eigen organisatie. En last but not least… het draagt ook bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling!

Kosten
De opleidingsprijs voor de opleiding Leidinggeven aan Lean bedraagt € 1.295,00 (excl. btw). Deze prijs is inclusief alle lesmaterialen en het arrangement, echter exclusief het (optionele) examen. De examenkosten bedragen € 145,00 (excl. btw).

Gedurende de opleiding ontvang je de volgende literatuur:

 • Leidinggeven aan Six Sigma – R. van Solingen
 • Echte leiders dienen – Inge Nuijten

Deze opleiding incompany
Heb je een grotere groep collega’s die deze opleiding wil doen? Het is ook mogelijk deze opleiding incompany in jouw bedrijf te organiseren. Voor een incompany opleiding (maximaal 8 personen per groep) maken wij graag een offerte op maat.

Programma


In deze opleiding wordt theorie en praktijk sterk afgewisseld in een aantrekkelijk, interactief programma. De opleiding is een interessante mix van verschillende werkvormen, zoals rollenspellen, zelfstudie, kennisoverdracht, discussie en het ontwikkelen van vaardigheden.

De opleiding Leidinggeven aan Lean is een meerdaagse opleiding, verspreid over circa 3-4 maanden, bestaande uit:

 • 1 dag theorie, gecombineerd met groepsopdrachten
 • 4 losse dagdelen, waarin de voortgang van de eigen casus wordt gedeeld en besproken. Op deze dagdelen worden ook steeds nieuwe delen van de theorie overgebracht en groepsopdrachten uitgevoerd.

De studiebelasting bestaat uit het toepassen van de aangereikte theorie in je eigen praktijk, door middel van een casus. Dit zal in totaal circa 4-8 uur in beslag nemen. Daarnaast wordt je gevraagd de verstrekte literatuur te bestuderen.

Dagdeel 1 en 2:   Lean Six Sigma… wat is het echt?
We starten de opleiding met de betekenis, achtergrond, filosofie, principes en mindset van Lean Six Sigma. Aan bod komt onder andere:

 • Wat is Lean Six Sigma?
 • De principes van Lean denken
 • Projectselectie op basis van feiten
 • Wat zijn de juiste vragen…?
 • Wat is dienend leiderschap voor jou?

Dagdeel 3 en 4:   Invloed op Lean Six Sigma
Het 2e deel van de opleiding is geheel gericht op het ontdekken en ontwikkelen hoe je effectief invloed kan uitoefenen op de Lean Six Sigma omgeving. We behandelen onder andere:

 • Succes- en faalfactoren van de Lean implementatie
 • Inrichten van en voorwaarden aan een winnend (project)team
 • Stakeholdermanagement en omgaan met weerstanden
 • Jouw persoonlijke leiderschapsstijl
 • Het blauwdruk van de ideale Lean manager!
 • Uw persoonlijk ontwikkelplan

Dag 5 en 6: Intervisie
Op basis van het persoonlijk ontwikkelplan ga je met een casus aan de slag in je eigen praktijk. Onder leiding van een professionele coach van MKPC worden de laatste 2 dagdelen besteed aan intervisie. Zo breng je je ervaringen met je praktijkcasus in en wordt hierop door de groep en coach gereflecteerd.

Planning


De opleiding Leidinggeven aan Lean wordt twee keer per jaar gegeven op onze locatie in Den Haag en in Utrecht. Schrijf je daarom snel in, zodat je zo snel mogelijk van de voordelen van Leidinggeven aan Lean kan profiteren!

Geen Evenementen

Certificering


Deze opleiding kan (optioneel) worden afgesloten met een examen. Bij voldoende resultaat wordt daarmee het certificaat ‘Certified Lean Management’ behaald.

Het examen betreft het maken van een theorie-examen (20 meerkeuzevragen) en het uitwerken van een casus uit de eigen praktijk. De uitwerking van de casus wordt voorgelegd aan de examencommissie, die deze beoordeelt en waardeert. Je slaagt op het moment dat beide onderdelen met tenminste een 7,0 zijn afgesloten.

De examenkosten bedragen € 145,00 (excl. btw).

Vervolg op deze opleiding
Nadat je de opleiding ‘Leidinggeven aan Lean’ hebt afgerond, heb je als manager goed inzicht in jouw rol als leidinggevende van een Lean organisatie.

Misschien heb je nog wel behoefte aan raad en advies bij je eerste stappen hierin. Neem contact met ons op als je gebruik wilt maken van coaching door een van onze gecertificeerde coaches.

Ook kan je er voor kiezen je verder te specialiseren in de meer inhoudelijke, procesmatige kant van organisaties verbeteren. In dat geval sluit de Lean Six Sigma GreenBelt of Lean Six Sigma BlackBelt goed aan!