Lean GreenBelt

Niveau: MBO+ / HBO niveau
Duur en doorlooptijd: 5 dagen (2 + 3 dagen in 1 maand of als Bootcamp in 1 week)
Aantal deelnemers: 6 – 12 deelnemers
Opleidingsvariant: klassikaal
Prijs: € 1.950,00 (excl. BTW), inclusief opleidingsmateriaal, arrangement, 2 uur coaching on the job en Certificaat van Deelname

Algemeen

In de Lean GreenBelt opleiding leer je de methoden om inefficiënties in processen op te sporen, te analyseren en te verminderen met behulp van de concepten van Lean. Daarbij leer je ook hoe je verbeteringen doorvoert met de medewerkers in je organisatie.

Onze Lean GreenBelt opleiding kent een sterke afwisseling tussen theorie en praktijk. Door middel van veel herkenbare opdrachten en casuïstiek oefen je de theorie meteen in de praktijk. Tijdens de opleiding werk je in een simulatiegame met de andere deelnemers in een (fictief) proces. Je leert zo direct hoe je ingrijpende verbeteringen realiseert door een goede analyse van het proces te maken. En dat het werken en verbeteren volgens de Lean methode uitermate succesvol en voor medewerkers plezierig is in allerlei soorten processen.

Doelgroep
De Lean GreenBelt opleiding is bedoeld voor leidinggevenden, projectleiders en consultants die een voortrekkersrol hebben of krijgen in Lean verbeterprojecten. Deze opleiding is ook geschikt voor medewerkers die te maken krijgen met verbeterprojecten en daar een rol in (willen) spelen.

Om aan deze opleiding mee te doen is geen specifieke vooropleiding vereist.

Wat kun je na de opleiding?
Na de opleiding ben je in staat om zelfstandig een Lean project te starten en met de Lean methodes tot een aantoonbaar succesvol einde te brengen. Je beheerst de verschillende technieken en weet deze toe te passen in je eigen werk of project. Ook ken je de voordelen om je eigen werk steeds verder te verbeteren.

Na deze opleiding weet je ook wat de impact van verandering op medewerkers en de organisatie is en weet je daarop effectief in te spelen. Je ervaart tijdens verschillende opdrachten namelijk de kracht van samenwerking en de weerstand die kan ontstaan om veranderingen door te voeren. En wordt onvermijdelijk duidelijk dat een goed resultaat (= een verbeterd proces) alleen te realiseren is door de juiste inhoudelijke aanpak te combineren met een goede samenwerking binnen het team!

Certificaat
Na afloop ontvang je het Lean GreenBelt Certificaat van Deelname.
De Lean GreenBelt opleiding leidt je op tot op het internationaal erkende Lean GreenBelt niveau, zoals dat is vastgelegd in het Book of Knowlegde van het IIBLC®.
Indien je dat wenst, kan je deelnemen aan het Nederlands- of Engelstalig examen om het officiële Lean GreenBelt Certificaat te halen. Maar liefst 95% van onze deelnemers slaagt in 1 keer voor dit examen.

Wil je certified Lean GreenBelt worden? Doe dan ook de praktijkcertificering door een eindpresentatie te houden over 1 succesvol afgerond verbeterproject.
Om je voor te bereiden op het theorie-examen mag je kosteloos meedoen aan de examenvoorbereiding, die wij steeds ongeveer 2 weken voor aanvang van het examen houden.

Kosten
De opleidingsprijs voor de Lean GreenBelt opleiding bedraagt € 1.950,00 (excl. btw). Deze prijs is inclusief alle lesmaterialen, het arrangement, de benodigde literatuur en het Certificaat van Deelname.
Bovendien ontvang je ook het unieke Nederlandstalige Lean GreenBelt boek bij deze opleiding. Handig om de materie te bestuderen voor het theorie-examen en voor later, als naslagwerk!
Ook mag je als onderdeel van deze opleiding rekenen op 2 uur coaching en begeleiding van een van onze (Master) BlackBelts bij de opstart en uitvoering van je eerste verbeterproject.
Als je met meer deelnemers van hetzelfde bedrijf meedoet aan dezelfde opleiding, geldt een collegiale korting van 15% over jullie totale opleidingsprijs.

Deze opleiding incompany
Heb je een grotere groep collega’s die deze opleiding willen doen? Vanaf 6 deelnemers is ook mogelijk de Lean GreenBelt opleiding bij jou in het bedrijf te houden. Zelfs voor meer groepen tegelijkertijd! Hiervoor maken wij graag een offerte op maat.

Programma

Of je nu kiest voor de Lean GreenBelt opleiding in twee gesplitste leerblokken of voor de Bootcamp met 5 aaneengesloten werkdagen, het programma is identiek. Dat geldt ook voor het niveau tot waar je wordt opgeleid.

De Lean GreenBelt in 2 leerblokken
De Lean GreenBelt opleiding wordt gegeven in twee leerblokken van 2 en 3 werkdagen. Iedere dag begint om 9.00 uur en eindigt op 17.00 uur. Tussen de leerblokken plannen wij circa 3 weken.

Het voordeel van deze opleidingsvariant is dat je het geleerde uit het eerste leerblok meteen in je eigen project of werk kan toepassen. Bovendien is de studiebelasting meer verspreid over de tijd, zodat je meer gelegenheid hebt de inhoud te laten bezinken.

De Lean GreenBelt Bootcamp
Deze opleidingsvariant wordt gegeven op 5 aaneengesloten werkdagen. Soms van maandag tot en met vrijdag, soms van donderdag tot en met woensdag  met een weekend erin (het tussenliggende weekend ben je gewoon vrij). Iedere opleidingsdag begint om 9.00 uur en eindigt op 17.00 uur.

Het voordeel van de Bootcamp is dat je zonder onderbreking focus op je opleiding hebt en na 1 week opgeleid bent tot Lean GreenBelt. Ideaal voor mensen met een drukke baan en voor zelfstandigen, die dit tussen 2 opdrachten kunnen inplannen!

In de Lean GreenBelt opleiding komen in hoofdlijn de volgende onderwerpen aan bod.

Leerblok 1   (de eerste 2 dagen van de Bootcamp)
In blok 1 behandelen we de basis van Lean, waaronder de achtergrond en historie van Lean en het House of Toyota. Daarnaast doorgronden we wat processen zijn, wanneer, welk en hoe een Lean verbeterproject kan worden gestart, en leer je een proces op verschillende manieren in beeld te brengen.

Leerblok 2   (de laatste 3 dagen van de Bootcamp)
In dit blok staan meten, analyseren en het testen van verbeteringen centraal. Je oefent met een aantal Lean en veranderkundige technieken en past deze toe in een niet van echt te onderscheiden, realistisch simulatiespel. Ook besteden we aandacht aan het ontwikkelen, implementeren en borgen van verbeteringen en hoe je jouw organisatie transformeert tot een lerende organisatie. Zowel de organisatie- als menskant van veranderen komen hier ruim aan bod!

Planning

Agenda

25 mrt
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Eindhoven
Beschikbaarheid: 2
28 mrt
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Den Haag
Beschikbaarheid: 3
08 apr
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Zwolle
Beschikbaarheid: 2
15 apr
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Utrecht
Beschikbaarheid: 2
13 mei
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Den Haag
Beschikbaarheid: 1
16 mei
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Eindhoven
Beschikbaarheid: 3
23 mei
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Utrecht
Beschikbaarheid: 5
13 jun
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Den Haag
Beschikbaarheid: 4
20 jun
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Zwolle
Beschikbaarheid: 5
01 jul
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Utrecht
Beschikbaarheid: 7
22 aug
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Eindhoven
Beschikbaarheid: 6
22 aug
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Utrecht
Beschikbaarheid: 6
05 sep
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Den Haag
Beschikbaarheid: 6
16 sep
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Zwolle
Beschikbaarheid: 5
23 sep
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Utrecht
Beschikbaarheid: 6
03 okt
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Eindhoven
Beschikbaarheid: 6
10 okt
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Den Haag
Beschikbaarheid: 6
31 okt
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Utrecht
Beschikbaarheid: 6
07 nov
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Den Haag
Beschikbaarheid: 6
14 nov
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Zwolle
Beschikbaarheid: 5
09 dec
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Utrecht
Beschikbaarheid: 6
09 dec
Tijd: 09:00-17:00
Locatie: Den Haag
Beschikbaarheid: 6

Opleidingslocaties van MKPC
MKPC verzorgt haar opleidingen op 4 vaste opleidingslocaties, verspreid over heel Nederland. Wij verzorgen opleidingen in Den Haag, Zwolle, Utrecht en Eindhoven.

Certificering


Je wordt conform de eisen van het IIBLC® (International Independent Board for Lean Certification®) opgeleid tot het internationaal erkende certificeringsniveau van een Lean GreenBelt. Na de opleiding ontvang je een Certificaat van Deelname.

Optioneel kan je ervoor kiezen op te gaan voor het Lean GreenBelt Certificaat. Deze haal je door het succesvol afronden van het (Nederlands- of Engelstalig) theorie examen.

Theorie-examen

  • Het Nederlandstalig GreenBelt Certificaat
    Dit examen bestaat uit 80 meerkeuzevragen en is gebaseerd op het internationaal geldende Book of Knowledge, zoals vastgesteld door het IIBLC®. Bij het succesvol afronden van dit examen ontvang je het bijbehorende Lean GreenBelt Certificaat. De kosten voor dit examen bedragen € 147,50 (excl. btw) per persoon en zijn niet in de prijs van de opleiding opgenomen.
  • GreenBelt Certificaat van het IIBLC®
    Als je het internationale erkende GreenBelt Certificaat wil halen dien je succesvol het schriftelijke, Engelstalige GreenBelt examen van het IIBLC® af te leggen. Dit examen bestaat eveneens uit 80 meerkeuzevragen. De kosten voor dit examen zijn € 400,00 (excl. btw) per persoon en zijn niet in de prijs van de opleiding opgenomen.

De titel certified Lean GreenBelt verkrijg je door het succesvol afronden van het theorie examen én het met positief oordeel afsluiten van een eindpresentatie over een succesvol uitgevoerd Lean verbeterproject op GreenBelt niveau.

Praktijkexamen
De eindpresentatie gaat over een door de kandidaat-GreenBelt uitgevoerd verbeterproject, die een aantoonbare verbetering toont van minimaal € 25.000,-. De presentatie duurt maximaal een halfuur en wordt ten overstaan van de examencommissie gehouden. De kandidaat-GreenBelt slaagt voor het praktijkdeel als het oordeel van de examencommissie positief is en de opdrachtgever van het betreffende verbeterproject (al dan niet schriftelijk) heeft verklaard dat het gepresenteerde resultaat is behaald.

Desgewenst kunnen ook een recent uitgevoerd en afgerond project worden ingebracht, mits deze voldoet aan de eisen van een ‘waardig GreenBelt project’.

De kosten van het praktijkexamen bedragen € 195,00 (excl. btw) per persoon, welke niet in de opleidingsprijs zijn inbegrepen.

 

Vervolg op deze opleiding
Nadat je tot een volwaardige Lean GreenBelt bent opgeleid, wil je vast de volgende stap zetten in je persoonlijke professionele ontwikkeling. Een logisch vervolg op deze opleiding is de 2-daagse module Six Sigma GreenBelt. Deze opleiding sluit namelijk naadloos aan op de Lean GreenBelt opleiding en helpt de laatste stap te zetten naar het niveau van een Lean Six Sigma GreenBelt.