De Lean GreenBelt zelfstudie

Niveau: HBO niveau
Duur en doorlooptijd: 60-80 studie-uur in eigen tijd en tempo
Aantal deelnemers: nvt
Opleidingsvariant: Alleen zelfstudie
Prijs: € 795,00 (excl. BTW), inclusief opleidingsmateriaal

Algemeen

In de Lean GreenBelt zelfstudie leer je methoden en technieken om problemen in processen op te sporen, te analyseren en te verminderen. Daarbij leer je ook hoe je verbeteringen doorvoert met de medewerkers in jouw organisatie.

De zelfstudie combineert op afwisselende wijze de theorie met tientallen opdrachten en volgt de stappen die noodzakelijk zijn bij het optimaliseren van processen. De deelnemer leert hierdoor de verschillende tools en technieken toe te passen en de theorie te vertalen naar de eigen werk- of projectomgeving. Met deze zelfstudie leert je hoe je direct ingrijpende verbeteringen realiseert door een goede analyse van het proces te maken. En dat het werken en verbeteren volgens de Lean methode uitermate succesvol en voor medewerkers plezierig is in allerlei soorten processen.

Doelgroep
De Lean GreenBelt zelfstudie is bedoeld voor leidinggevenden, projectleiders en consultants die een voortrekkersrol hebben of krijgen in Lean verbeterprojecten. Ook is deze opleiding geschikt voor medewerkers die te maken krijgen met verbeterprojecten en daar een rol in (willen) spelen.
Het volgen van de zelfstudie is uitermate geschikt voor mensen die in eigen tijd en tempo de opleiding willen volgen en in staat zijn daar de discipline voor op te brengen.
Om aan deze opleiding mee te doen is geen specifieke vooropleiding vereist.

Wat kun je na de opleiding?
Na de zelfstudie ben je in staat om zelfstandig een Lean verbeterproject te starten en tot een aantoonbaar succesvol einde te brengen. Je weet de verschillende tools en technieken toe te passen en de theorie te vertalen naar de eigen werk- of projectomgeving. Na deze opleiding begrijp je de impact van veranderingen op medewerkers en de organisatie en ken je de
voordelen om het eigen werk steeds verder te verbeteren.

Certificaat
De Lean GreenBelt zelfstudie leidt je op tot op het internationaal erkende Lean GreenBelt niveau, zoals dat is vastgelegd in het Book of Knowlegde van het IIBLC®.
Indien je dat wenst, kan je deelnemen aan het Nederlands- of Engelstalig examen om het officiële Lean GreenBelt Certificaat te halen. Maar liefst 95% van onze deelnemers slaagt in 1 keer voor dit examen.
Wil je certified Lean GreenBelt worden? Doe dan ook de praktijkcertificering door een eindpresentatie te houden over 1 succesvol afgerond verbeterproject.
Om je voor te bereiden op het theorie-examen mag je kosteloos meedoen aan de examenvoorbereiding, die wij steeds ongeveer 2 weken voor aanvang van het examen houden.

Kosten
De opleidingsprijs voor de Lean GreenBelt zelfstudie bedraagt € 795,00 (excl. btw). Deze prijs is inclusief alle lesmaterialen en de benodigde literatuur.
Ook mag je als onderdeel van deze opleiding rekenen op 2 uur coaching en begeleiding van een van onze (Master) BlackBelts via de telefonische helpdesk, zie tabblad ‘telefonische helpdesk’.
Als je met meer deelnemers van hetzelfde bedrijf meedoet aan deze opleiding, geldt een collegiale korting van 15% over jullie totale opleidingsprijs.

Deze opleiding incompany
Heb je een grotere groep collega’s die deze opleiding willen doen? Het is ook mogelijk deze opleiding incompany in jouw bedrijf te organiseren. In combinatie met de Lean Praktijkdag of de Zelfstudie met klassikale ondersteuning kan dat zelfs voor meer groepen tegelijkertijd!
Voor een incompany opleiding maken wij graag een offerte op maat.

Telefonische helpdesk

 Tijdens de Lean GreenBelt Zelfstudie heb je de mogelijkheid om met een van onze gecertifieerde (Master) BlackBelts ondersteuning te krijgen voor al je inhoudelijke vragen. Deze ondersteuning is voor in totaal twee uur en zal een minimale tijdsduur hebben van tien minuten per telefonisch contactmoment.

De telefonische helpdesk wordt bemand door gecertificeerde Lean Six Sigma BlackBelts. Zij kennen het vak uit de boeken én uit de praktijk. Onze BlackBelts beschikken tot op het hoogte niveau over de juiste inhoudelijke kennis ten aanzien van Lean, Six Sigma en de relevante veranderkundige thema’s. Daarnaast beschikken zij over de vaardigheid om je vragen op een correcte, heldere wijze te beantwoorden.

Programma

 In de Lean GreenBelt zelfstudie behandelen we de basis van Lean, waaronder de achtergrond en historie van Lean en Six Sigma en het House of Toyota. Daarnaast doorgronden we wat processen zijn, wanneer, welk Lean project kan worden gestart en hoe je die start vormgeeft. En je leert een proces op verschillende manieren in beeld te brengen.

Uiteraard staat het meten en analyseren van het proces en het ontwikkelen van verbeteringen centraal. Ook besteden we aandacht aan het implementeren en borgen van die verbeteringen en leer je hoe je de organisatie kunt transformeren tot een lerende organisatie. Zowel de organisatie- als menskant van veranderen komen hier ruim aan bod!

Je oefent met een aantal Lean en veranderkundige technieken en past deze toe in een rijke hoeveelheid aan opdrachten en casussen in het zelfstudie werkboek.

Lean Six Sigma in de praktijk in combinatie met de GreenBelt Zelfstudie
Optioneel kan de GreenBelt zelfstudie worden aangevuld met de Lean Praktijkdag.
Gedurende deze dag wordt gebruik gemaakt van een realistische Lean Management simulatiegame om de opgedane kennis uit de Zelfstudie direct praktisch toe te passen. In deze fictieve procesomgeving leren de deelnemers, in vijf ronden, hoe ze snel ingrijpende verbeteringen kunnen realiseren door een goede analyse van het proces te maken. En dat het werken en verbeteren volgens de Lean Six Sigma methode uitermate succesvol en voor medewerkers plezierig kan zijn. Zowel in dienstverlenende en administratieve processen, als in de productie en logistieke omgeving.
Het als groep deelnemers actief bezig zijn om het proces binnen deze simulatiegame te verbeteren, geeft bovendien inzicht in de kracht en noodzaak van teamwork bij ingrijpende veranderingen!
De kosten voor de Lean Praktijkdag bedragen € 125,00 (excl. BTW). Deze prijs is alleen geldig bij het gelijktijdig inschrijven van de Lean Six Sigma GreenBelt Zelfstudie en De Lean Praktijkdag. Hiervoor kunt u tijdens de inschrijving gelijk de locatie en de gewenste datum aangeven.

De GreenBelt zelfstudie in combinatie met klassikale ondersteuning
Optioneel kan de GreenBelt zelfstudie worden aangevuld met de Lean Praktijkdag of met klassikale begeleiding in de vorm van verdiepingsavonden.

De zelfstudie in combinatie met de Lean Praktijkdag
Combineer je de Lean GreenBelt zelfstudie met de Lean Praktijkdag dan pas je met meerdere GreenBelt zelfstudie deelnemers op 1 dag de geleerde theorie toe in de praktijk! Door het spelen van een professionele simulatie word je als team deelnemers uitgedaagd om een niet presterend proces te verbeteren volgens de concepten van Lean.
Een enerverende dag, waarin de inhoud van procesverbeteren en de uitdaging om als team samen te werken van het papier af komen.

Klik hier voor meer informatie.

De zelfstudie in combinatie met klassikale verdiepingssessies
Je kan er ook voor kiezen de Lean GreenBelt zelfstudie te combineren met klassikale begeleiding in de vorm van drie verdiepingssessies in de avond. Iedere sessie bereidt je aan de hand van de studiewijzer een gedeelte van de zelfstudie voor, welke plenair wordt behandeld. Een ideale combinatie tussen zelf leren in eigen tijd en samenkomen om te verdiepen op de lesstof. Deze studievariant wordt afgesloten met een Lean Praktijkdag om al het geleerde in de gesimuleerde praktijk toe te passen!

Klik hier voor meer informatie.

Klik hier als je toch liever voor de volledige Lean GreenBelt dagopleiding kiest!

Planning

 De deelnemers kunnen de Lean GreenBelt zelfstudie in eigen tijd, op eigen tempo en in zelf verkozen omgeving doen. De ervaring leert dat de studiebelasting tussen de 60 en 80 uur bedraagt.

 

Certificering

 Je wordt conform de eisen van het IIBLC® (International Independent Board for Lean Certification®) opgeleid tot het internationaal erkende certificeringsniveau van een Lean GreenBelt. Na de opleiding ontvang je een Certificaat van Deelname.
Optioneel kan je ervoor kiezen op te gaan voor het Lean GreenBelt Certificaat. Deze haal je door het succesvol afronden van het (Nederlands- of Engelstalig) theorie examen.

Theorie-examen

  • Het Nederlandstalig GreenBelt Certificaat
    Dit examen bestaat uit 80 meerkeuzevragen en is gebaseerd op het internationaal geldende Book of Knowledge, zoals vastgesteld door het IIBLC®. Bij het succesvol afronden van dit examen ontvang je het bijbehorende Lean GreenBelt Certificaat. De kosten voor dit examen bedragen € 147,50 (excl. btw) per persoon en zijn niet in de prijs van de opleiding opgenomen.
  • GreenBelt Certificaat van het IIBLC®
    Als je het internationale erkende GreenBelt Certificaat wil halen dien je succesvol het schriftelijke, Engelstalige GreenBelt examen van het IIBLC® af te leggen. Dit examen bestaat eveneens uit 80 meerkeuzevragen. De kosten voor dit examen zijn € 400,00 (excl. btw) per persoon en zijn niet in de prijs van de opleiding opgenomen.

De titel certified Lean GreenBelt verkrijg je door het succesvol afronden van het theorie examen én het met positief oordeel afsluiten van een eindpresentatie over een succesvol uitgevoerd Lean verbeterproject op GreenBelt niveau.

Praktijkexamen
De eindpresentatie gaat over een door de kandidaat-GreenBelt uitgevoerd verbeterproject, die een aantoonbare verbetering toont van minimaal € 25.000,-. De presentatie duurt maximaal een halfuur en wordt ten overstaan van de examencommissie gehouden. De kandidaat-GreenBelt slaagt voor het praktijkdeel als het oordeel van de examencommissie positief is en de opdrachtgever van het betreffende verbeterproject (al dan niet schriftelijk) heeft verklaard dat het gepresenteerde resultaat is behaald.

Desgewenst kunnen ook een recent uitgevoerd en afgerond project worden ingebracht, mits deze voldoet aan de eisen van een ‘waardig GreenBelt project’.

De kosten van het praktijkexamen bedragen € 195,00 (excl. btw) per persoon, welke niet in de opleidingsprijs zijn inbegrepen.

Vervolg op deze opleiding
Nadat je tot een volwaardige Lean GreenBelt bent opgeleid, wil je vast de volgende stap zetten in je persoonlijke professionele ontwikkeling. Een logisch vervolg op deze opleiding is de 2-daagse module Six Sigma GreenBelt. Deze opleiding sluit namelijk naadloos aan op de Lean GreenBelt zelfstudie en helpt de laatste stap te zetten naar het niveau van een Lean Six Sigma GreenBelt.