In deze rubriek vind je diverse artikelen over het vakgebied, waarin MKPC opereert. Soms geschreven door één van onze eigen medewerkers, soms geselecteerd uit een andere bron. Maar altijd verdiepend of verbredend in de vakgebieden Lean en Six Sigma, Verandermanagement, Scrum Agile of de Gedrag wetenschap.

 

Het doel van deze verzameling is om met de geïnteresseerden kennis te delen en hen daarmee verder op weg te helpen in deze vakgebieden of te inspireren hiermee op een andere manier aan de slag te gaan. Elke bijdrage die wij er zelf aan toe hebben gevoegd, stoelt op onze jarenlange ervaring en brede kennis en weerspiegelt onze professionele mening. Veel leesplezier en inspiratie gewenst!

Vakgebied

Branche

Wil de echte belt opstaan?


Als we spreken over een OrangeBelt, een GreenBelt en een BlackBelt vertelt de kleur in welke de mate de professional bekwaam, getraind en ervaren is in het vakgebied van Lean Six Sigma. In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste kenmerken én verschillen!


Lees meer  >>

Verschillende certificeringen


Het aanbod in Lean Six Sigma opleiding verschilt in prijs, inhoud en duur, en ook in kwaliteit verschillen opleidingen van elkaar. In dit document leggen we je uit welke kwaliteitsstandaarden er zijn en waar ze voor dienen.


Lees meer  >>

Een succesvolle Lean implementatie


Bent u ook verbaasd over en misschien ook wel nieuwsgierig naar de resultaten van Lean Six Sigma implementaties? Bij veel bekende, grote ondernemingen in Nederland wordt immers – soms al jarenlang – succesvol gewerkt met deze verbeteraanpak.


Lees meer  >>

Lean of Six Sigma of toch de KaiZen


Twijfel je tussen de Lean of de Six Sigma aanpak? Begrijpelijk! Juist omdat je daarmee snapt dat er een verschil zit in de essentie en aanpak van een Lean verbetertraject of een meer op Six Sigma georiënteerd verbeterproject.


Lees meer  >>

Veranderen is een activiteit


Ervaring heeft uitgewezen dat de belangrijkste reden voor het stagneren van de ontwikkeling bij bedrijven ligt in het niet goed rekening houden met en toepassen van een aantal principes van verandermanagement.


Lees meer  >>

Een Lean organisatie brengt geluk


Stijgende winst hand-in-hand met tevreden medewerkers en klanten Veel organisaties proberen het rendement te verbeteren door scherp te onderhandelen op de inkoopprijzen en te saneren onder het personeel.


Lees meer  >>

Scrum en Lean Six Sigma


Lean kan inmiddels in elke organisatie en op elk denkbaar proces toegepast worden. Niemand twijfelt inmiddels meer aan de toegevoegde waarde van deze aanpak. Ongeacht branche, omvang van bedrijf of soort proces, Lean heeft veelvuldig en overtuigend haar nut bewezen.


Lees meer  >>

Hoe dresseer ik een Parkiet


Bij de behavioristische benadering gaat alles over gedrag. Abstracte begrippen als veiligheid moeten we dan eerst naar gedrag vertalen: wat doen we als we ons (on)veilig gedragen?


Lees meer  >>

De kracht van consequenties


Medewerkers weten meestal best wel wat goed voor ze is. Of voor het bedrijf. Zich ernaar  bedragen is een ander verhaal! Toch is het mogelijk om mensen ´in de juiste richting´ te laten bewegen en oude gedragspatronen te verlaten.


Lees meer  >>

Leiderschap bij verandering


In dit artikel besteden we aandacht aan een boek dat gaat over ons vakgebied. Een boek dat dus ingaat op Lean, Six Sigma, Scrum Agile, verandermanagement of een ander hieraan verbonden vakgebied.


Lees meer  >>

Met Lean naar grote hoogte


Vliegvelden barsten uit hun voegen. Het gevolg: eindeloos taxiënde vliegtuigen en enorme loopafstanden naar de gate. Tijd voor een compleet nieuw ontwerp, vond architect Miklos Deri. ‘Mijn terminal werkt als een wasstraat.’


Lees meer  >>

Waarschuwingsbellen van Tim Woodt


Zodra Tim Woodt bij een bedrijf op de deur klopt, moeten alle alarmbellen direct af gaan. Bij
zijn bezoek klinkt namelijk altijd dezelfde boodschap door: het bedrijf is inefficiënt bezig!


Lees meer  >>

Zonder moeite je werk doen


Wie kent niet het gevoel een dag hard gewerkt te hebben, maar zichzelf ‘s avonds op weg naar huis vertwijfeld afvraagt waarmee je het dan zo druk hebt gehad. In de huidige maatschappij is iedereen druk en ook buiten werktijden om wordt veel inspanning verricht.


Lees meer  >>
Toon meer artikelen