Certified OBM Trainer/Coach

Niveau: HBO niveau
Duur en doorlooptijd: 8 dagdelen, verspreid over een periode van 6 maanden
Aantal deelnemers: 6 – 12 deelnemers
Opleidingsvariant: klassikaal
Prijs: 3.995,00 (vrij van BTW), inclusief opleidingsmateriaal en arrangement, exclusief het optionele examengeld

Algemeen

 Het succes van organisatieveranderingen slaagt alleen op het moment dat de betrokkenen de zin van de verandering snappen en hun rol hierin zien en hebben. Ongeacht de aard van de verandering blijken dit steeds weer belangrijke succesfactoren te zijn. Opvallend is ook dat in meer dan de helft van de gevallen het gedrag van medewerkers wordt aangeduid als de belangrijkste factor van het falen…

Als jij een actieve bijdrage wilt leveren aan het doorvoeren van succesvolle, blijvende veranderingen, door betrokkenen hierin te coachen en te begeleiden, is de opleiding ‘Certified OBM Trainer/Coach voor jou een uitgelezen kans!

In deze opleiding verdiep je immers je kennis van de principes van gedragsanalyse en wat Organizational Behavior Management (OBM) daarin kan betekenen, waardoor je samen met jouw collega’s of opdrachtgever complexe prestatievraagstukken in de organisatie kan aanpakken.

Maar bovenal leer je in deze opleiding om de filosofie en werkwijze van OBM over te brengen in je rol als coach en/of trainer in dit vakgebied. Tijdens de opleiding ontwikkel je in feite al je eigen trainingsmateriaal, zoals een presentatie en een wervende flyer. Deze zijn na toetsing meteen geschikt voor uw activiteiten als Trainer/Coach! Met deze opleiding wordt je dus echt van leerling zelf de ‘meester’. Het stelt je in staat de OBM Practitioner opleiding te kunnen verzorgen en je collega’s of opdrachtgever te laten werken met OBM. Hierdoor kan OBM breed in je (cliënt)organisatie worden ingevoerd!

Doelgroep
De opleiding ‘Certified OBM Trainer/Coach’ is een opleiding op HBO niveau en is bedoeld voor leidinggevenden, projectleiders en consultants die werkzaam zijn in een functie waarin gedragsverandering in organisaties aan de orde is en tot het werkgebied behoort of gaat behoren. En voor diegene die anderen in het vakgebied OBM willen trainen en begeleiden!

Om aan deze opleiding mee te kunnen doen hanteren wij de volgende toelatingseisen:

  • Je bent Certified OBM Practitioner
  • Je hebt tenminste één Prestatie Verbeter Plan geschreven over een organisatievraagstuk
  • Je motivatie voor deelname wordt vastgesteld tijdens het intakegesprek

Wat kun je na de opleiding?
Na afloop van de opleiding ben je in staat om anderen te begeleiden in het (zelfstandig) maken van een ‘Prestatie Verbeter Plan’ en om hen gedragsinterventies te laten doen in hun eigen praktijk. Je treedt dus echt op als trainer en/of coach van mensen die bijvoorbeeld deelnemen aan een OBM Practitioner opleiding. Je bent dan dus ook na deze opleiding in staat meerdere mensen met verschillende, aan elkaar gelieerde Prestatie Verbeter Plannen aan te sturen. En om hun op te leiden om zelfstandig een prestatievraagstuk aan te pakken.

Als trainer of consultant ben je op deze manier breed inzetbaar bij je opdrachtgevers. En als leidinggevende ben je op die manier in staat veranderprocessen binnen je eigen organisatie te begeleiden en aan te sturen. Bedrijfsvraagstukken worden op deze manier sneller opgelost en prestaties aanzienlijk verbeterd.

Tenslotte bestaat de mogelijkheid om in licentie de officiële OBM Practitioner opleiding te mogen verzorgen, als partner van MKPC en de Vrije Universiteit Amsterdam. Je leidt dan cursisten op zoals je destijds zelf bent opgeleid.

Kosten
De opleidingsprijs voor de opleiding Organizational Behavior Management Practitioner bedraagt € 3.995,00 (vrij van btw). Deze prijs is inclusief alle lesmaterialen en het arrangement, echter exclusief het (optionele) examen, dat door de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt verzorgd. De examenkosten bedragen € 450,00 (vrijgesteld van btw).

De kosten van deze opleiding zijn snel terug te verdienen, omdat je na deze opleiding zelf OBM trainingen kan verzorgen en/of complexere vraagstukken met geschakelde Prestatie Verbeter Plannen aankan. Ook kan je door andere organisaties ingezet worden als trainer/coach of consultant voor complexere vraagstukken op het gebied van gedragsinterventie.

Gedurende de opleiding ontvang je de volgende literatuur:

  • Organisaties Conditioneren van Dr. M.M. Rietdijk

Deze opleiding incompany
Heb je een grotere groep collega’s die deze opleiding wil doen? Het is ook mogelijk deze opleiding incompany in jouw bedrijf te organiseren. Voor een incompany opleiding (maximaal 12 personen per groep) maken wij graag een offerte op maat. 

Programma


In deze opleiding wordt theorie en praktijk sterk afgewisseld in een aantrekkelijk, interactief programma. De opleiding is een interessante mix van verschillende werkvormen, zoals rollenspellen, zelfstudie, kennisoverdracht, presentaties, discussie en het coachen van OBM Practitioners-in-opleiding of bestaande opdrachtgevers.

De opleiding Organizational Behavior Management Practitioner is een meerdaagse opleiding, verspreid over ruim een halfjaar, bestaande uit:

  • 1 dag theorie, gecombineerd met groepsopdrachten
  • 6 losse dagdelen, waarin de voortgang van (coaching gedeelte) en presentaties door de deelnemers (trainer-gedeelte) wordt gedeeld en besproken. Op deze dagdelen worden steeds nieuwe delen van de theorie overgebracht.

De studiebelasting is circa één dagdeel per week gedurende een halfjaar.
Het examen duurt 1,5 uur en vindt plaats op de VU.

Planning


De opleiding Certified OBM Trainer/Coach wordt een keer per jaar gegeven op onze locatie in Den Haag. Schrijf je daarom nu in, zodat je zo snel mogelijk van de voordelen van OBM en de gedragsanalyse kan profiteren!

Geen Evenementen

Certificering


Deze opleiding kan (optioneel) worden afgesloten met een examen. Bij voldoende resultaat wordt daarmee het door de Vrije Universiteit van Amsterdam afgegeven certificaat ‘Certified OBM Trainer/Coach’ behaald.

Het examen kent vier componenten:

  1. Coachingsverslag

Je houdt tijdens de opleiding een logboek bij van je gesprekken met een coachee. Aan het eind van de opleiding lever je een totaalverslag in van dit traject.

  1. Presentatie

Je maakt je eigen beknopte, aansprekende presentatie. Daarmee laat je zien de stof te begrijpen en te kunnen vertalen naar een krachtig eigen verhaal.

  1. Commerciële flyer

Je maakt een zelf geschreven commerciële ‘flyer’ rondom je eigen specialisme of thema (bijvoorbeeld verzuim, veiligheid, procesoptimalisatie of gezondheidszorg)

  1. Het eindexamen

Het verzorgen van een Awareness Sessie van 40 minuten, waar de examencommissie in ongeveer 20 minuten vragen over zal stellen. In de laatste 30 minuten worden nog de bovenstaande onderdelen (1 t/m 3) besproken.

Het (optionele) examen wordt door de Vrije Universiteit van Amsterdam verzorgd. De examenkosten bedragen € 450,00 (vrijgesteld van btw).

Vervolg op deze opleiding
Nadat je de opleiding ‘Certified OBM Trainer/Coach’ hebt afgerond, heb je je op het hoogste niveau gespecialiseerd in het vakgebied van Organizational Behavior Management. Je bent nu niet meer de leerling, maar de meester!

Misschien heb je nog wel behoefte aan raad en advies bij je eerste uitvoeringen. Neem contact met ons op als je gebruik wilt maken van de adviezen van een van onze Masters OBM.

Ook kan je er voor kiezen je verder te specialiseren in de meer inhoudelijke, procesmatige kant van organisaties verbeteren. In dat geval sluit de Lean Six Sigma GreenBelt of Lean Six Sigma BlackBelt goed aan!